Apotti-uutiskirje 3 / 2015
31.
maaliskuuta
2015
Takaisin

Ajankohtaista

Apotin lopullinen tarjouspyyntö julkaistiin maaliskuun alkupuolella ja Apotin jäsenorganisaatioiden päätöksentekoon tuo lähes 2000 sivua sisältävä paketti meni viikolla 13.

Päättäjille järjestettiin erillisiä infotilaisuuksia tarjouspyynnön sisällöstä jo aiemmin, jotta asiaan paneutuminen helpottuisi. Päätökset syntyivätkin Helsinkiä lukuunottamatta heti ensimmäisellä päätöskierroksella. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tarjouspyyntöä uudelleen 9.4. kokouksessaan. Jos Helsingistä saadaan myönteinen päätös, tarjouspyyntö lähetetään virallisesti tarjoajille eli CGI:lle ja Epicille ja tarjouksia voidaan odottaa viimeistään kesäkuun alussa.

Samaan aikaan tarjouspyynnön kanssa kunnat ja HUS ovat hyväksyneet Epicin sosiaalihuollon alustan vastaavuusarvioinnin tulokset. Epic päätti syksyllä vaihtaa sosiaalihuollon alustansa Curámista omaan Epic-ratkaisuunsa. Epicille annettiin tähän mahdollisuus sillä ehdolla, että uusi alusta osoittautuu arvioinneissa vastaavuudeltaan vähintään alkuperäistä alustaa vastaavaksi. Arviointi toteutettiin tammikuussa.

Kohti toteutusta ja käyttöönottoa

Hanketoimistolla valmistaudutaan siirtymiseen hankintavaiheesta toteutus- ja käyttöönottovaiheeseen. Erilaisissa projekteissa ja työpajoissa on kartoitettu ja kartoitetaan syksyn ja tulevien vuosien resurssitarvetta sekä sitä, millaista lisäosaamista toimistolle tarvitaan. Uudet ihmiset pyritään ensisijaisesti lainaamaan hankintarenkaan jäsenorganisaatioista. Osa työskentelee tulevaisuudessa Apotille osa-aikaisesti, osa kiinnitetään tiettyyn projektiin kokoaikaisena lyhyeksi aikaa ja osa palkataan suoraan työnimellä Apotti Oy kulkevaan yhtiöön.

Maaliskuussa alkoivat myös käyttöpalvelujen kilpailutukseen liittyvät vuoropuhelut. Mukaan markkinakartoitukseen ilmoittautui yhteensä 12 yritystä, joiden kanssa keskustellaan kolmen kierroksen ajan juhannukseen asti. Jokaisella kierroksella on oma aiheensa.

Mikä ihmeen Oda?

Lehdet uutisoivat viime viikolla, kuinka Hämeenlinna otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön sähköiset omahoitopalvelut. Samaa konseptia jatkokehitetään Omahoito ja Digitaaliset Arvopalvelut -projektissa eli Odassa, jossa mukana ovat Espoo, Tampere, Turku, Oulu, Hämeenlinna ja Joensuu sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri. Odan eteneminen kiinnostaa Apotissa etenkin siksi, että mukana suunnittelutyössä on myös Helsinki.

Oda-toimijat luovat kansalaisen päätöksentekoa ja omahoitoa tukeva sähköisten palveluiden kansallista kokonaisuutta. Ratkaisussa on tarkoitus hyödyntää kutakuinkin samoja palveluja kuin Hämeenlinnan sähköisten palvelujen hankkeessa. Näitä ovat esimerkiksi Duodecimin sähköinen terveystarkastus, päätöksenteontuki, Oirearvio ja OmaKanta-Terveystaltio. Oda-kokonaisuus on myöhemmin laajennettavissa uusilla palveluilla ja integroitavissa alueellisiin potilasjärjestelmiin kuten Apotti.

Apotti seuraa intensiivisesti uusien sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisujen kehitystä niin Suomessa kuin ulkomailla. Etenkin Kansallisen palveluväylän, Kanta- ja Kansa-palveluiden kehitys sekä Vakava-arkkitehtuuri ovat olennaisessa osassa Apotti-työssä.