kesäkuuta
2016

SuomiAreena yhteistyö
SuomiAreenalla järjestetään 13.7. Creative Business Cupin Suomen loppukilpailu. Loppukilpailu järjestetään osana työ- ja elinkeinoministeriön SuomiAreena-ohjelmaa. Elinkeinoministeri Olli Rehnin isännöi tilaisuutta, jossa luovat liike-ideat pitchataan tuomaristolle ja paikalla olevalle yleisölle. Kilpailun voittaja edustaa Suomea Creative Business Cup -kilpailussa Kööpenhaminassa. Elinkeinoministeri Rehn palkitsee kolme finalistia uudella innovaatiosetelillä, ja he saavat kansainvälistyville yrityksille tarkoitettuja, räätälöityjä Team Finland-palveluja. Lisäksi kolme finalistia saa palkinnoksi matkan Kööpenhaminan loppukisaan. Creative and Inclusive Finland on ollut Työ- ja elinkeinoministeriön kumppanina Suomen kilpailun esikarsintavaiheessa valitsemassa finalisteja loppukilpailuun. TEM ja CIF ovat yhteistyössä myös kutsuneet joukon nuoria luovien alojen yrittäjiä verkostoitumaan ja tapaamaan muita yhteiskunnallisia vaikuttajia yli toimialarajojen.

Ole hyvä Helsinki – kaupunkilaisten metrotaideprojekti
Metroasemat saavat seinilleen ympäröivien kaupunginosien tunnelmakuvia kaupunkilaisten kuvaamina. Kaupunki tarjoaa kuville lähes kaksisataa raiteiden takana olevaa suurta mainostaulua Ruoholahden, Rautatientorin, Sörnäisten, Itäkeskuksen ja Kontulan asemilla. Projektissa on mukana Valokuvataiteen museon valokuvausleireillä olevia lapsia Ruoholahdessa ja Vuosaaressa, sekä Helsingin nuorisoasiainkeskuksen kesätöihin palkkaamia nuoria Kontulassa ja keskustassa. Sörnäisten alueella teokset toteutetaan yhteisöllisesti kesän aikana muun muassa erilaisten kaupunkitapahtumien yhteydessä. Kummitaiteilijoina projektissa työskentelevät Heidi Lunabba, Kastehelmi Korpijaakko, Tekla Inari ja Patrik Rastenberger. Ole hyvä Helsinki –kokonaisuuden kuratoi Katriina Rosavaara. Kaupunkilaisten oman näyttelyn avajaiset ovat lauantaina 3.9.2016 metrolinjalla!

Ideajamit Startup Mariassa 1.9.
Mietitkö onko sinun ideastasi yhteiskunnallisen pulman ratkaisuksi? Luovan osaamisen ideahaku on avoinna 15.9. saakka. Parhaat ideat jalostetaan ESR-rahoitteisiksi hankkeiksi. Ideanikkareiden tueksi järjestämme Helsingissä, Startup Mariassa Ideajamit 1.9. jolloin iltapäivän aikana ideoita kehitetään ja sparrataan yhteiskehittämisen keinoin eteenpäin. Tule mukaan luomaan jotain uutta ja innostavaa! Be there!

Prosenttitaiteesta työtä
Luovan osaamisen osatoteutus on kuluneen vuoden aikana kehittänyt keinoja tarttua prosenttiperiaatteen laajentamiseen (hallituksen kärkihanke 4, parannetaan taiteen ja kulttuurin savutettavuutta) uuden liiketoiminnan ja ansaintamallien synnyttämiseksi. Keskusteluja on käyty laajasti eri toimijoiden kanssa. Aiemmin lähinnä rakennushankkeissa sovellettua prosenttiperiaatetta on tarkoitus laajentaa siten, että taidehankinnat koskisivat nykyistä laajemmin myös muita taiteen muotoja kuin visuaalista taidetta. Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannuksista varattaisiin osuus taide- ja kulttuuripalveluiden hankintaan tai taide- ja kulttuurilähtöisen hoito- ja asiakastyön kehittämiseen.
Parhaillaan kartoitetaan Suomen taiteilijaseura – Tanssin talo –yhteistyötä, jonka tavoite on nostaa eri taiteen alat ja niiden palvelut vaikuttavuudeltaan uudelle tasolle. Ohjelmallisesta kokonaisuudesta tavoitellaan vetovoimaista toimintamallia, jossa eri taiteen alojen ammattilaiset pääsevät kehittämään uudenlaista yhteistoimintaa eri käyttäjä- ja asiakasryhmille. Toteutuessaan hanke tulee olemaan kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen ja merkittävä.

"Virtual Reality" on uusi media!
Luovan osaamisen koordinaatiohankkeessa on tunnistettu tarve aktivoida virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden toimijoita, joista valtaosa on hyvin pieniä startupyrityksiä, hankkeistamaan toimialojen rajoja ylittävää innovatiivista kehitystyötä. Tällä hetkellä Finnish Virtual Reality (FIVR) Hubissa työskentelee Ylen Loft Helsinki tiloissa useita työryhmiä omien virtuaalitodellisuusprojektiensa parissa. Ryhmien projektit ovat hyvin laajalta alalta pelifirmoista sisustussuunnittelijoihin, luonnon geometriaa yhdistävistä taideprojekteista lastenkirjoihin. Jo perustetut yritykset ovat hyvin varhaisessa vaiheessa kehityskaartaan ja joko juuri julkaisseet tai julkaisemassa ensimmäistä tuotettaan. Osa vasta harkitsee ideansa kaupallistamista. Hubi tarjoaa ryhmille työtilat sekä välineet, joilla he pystyvät demoamaan osaamistaan potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Suomen on mahdollista kasvaa kansainvälisestikin mitattuna VR/AR -kehityksen edelläkävijämaaksi. FIVR yhdistys on hankkeistamassa toimialan kehitystyötä ja jättämässä tulevan syksyn ESR-hakuun hankesuunnitelman. Koordinaatiohanke on yhteistyössä Ylen kanssa ollut sparraamassa yhdistystä kartoittamaan erilaisia valmisteluvaiheen rahoituksia, joista hyviä tuloksia on odotettavissa mm. Tekesin yhteistyön kautta.

”If it ain’t in the script, it ain’t in the series”
”If it ain’t in the script, it ain’t in the series”, on usein toistettu lause Euroopan sarjadraamatapahtumilla. Maailmalla on kauan puhuttu TV-draaman kultakaudesta. Elokuun viimeisellä viikolla tämä suosittu taidelaji on suomalaisen av-alan agendalla ja fokus on käsikirjoituksessa. Sunnuntaina 28.8. Helsinkiin kokoontuu Suomen ensimmäinen kansainvälisen sarjadraaman Emmy-jury ja samalla viikolla alan oppilaitokset järjestävät huippusarjojen katseluita. 29.8. on vuorossa Helsinki Script Convention, jonka järjestää 17 alan yhtiötä, säätiötä, järjestöä ja oppilaitosta. Suomessa on huikeita, omaperäisiä ideoita, kovaa ammattitaitoa ja vientikin on alkanut vetää. Maailmalla on kuitenkin vielä paljon hyvää osaamista, jota kannattaa pohtia meilläkin. Luovan osaamisen koordinaatiohanke on yhteistyössä Helsinki Script Conventionin ja Ylen kanssa käynnistänyt kevään aikana keskustelut siitä miten käsikirjoitusteemaa saataisiin nostettua näkyvämmin esille ja niin että se ylittäisi eri käsikirjoitus lajityyppien raja-aidat. Tarkoitus on kehittää eri toimijoiden yhteistyötä ja hankkeistaa teemaa useamman vuoden mittaiseksi kehityskaareksi.

Helsinki New yhteistyö
Helsinki New – yhteistyön päätavoitteena on kehittää muotialan yritysten liiketoimintaa ja kansainvälistymistä. Tätä työtä tehdään Helsinki New yleisösuuntaisen ohjelman ja tapahtuman (17.-21.5.2017) kautta sekä kansainvälisten vientihankkeiden avulla. Creative and Inclusive Finland on ensimmäistä kertaa ensi keväänä tuomassa tapahtuman oheen muoti- ja vaatetusalan ammattilaisille suunnatun kansainvälisen tason IPR- ja rahoitusalan klinikkatapaamisen. On jo aika yhdistää uudella tavalla taide ja teollisuus!