Elinkeino-osaston uutiskirje
16.
kesäkuuta
2014
Takaisin
Runsasta mediakiinnostusta herättäneen Caffè Helsinki -tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Suomen suurlähetystö.

Helsinki esillä Euroopassa

Pohjoismaiseen kirjallisuuteen erikoistunut kustantamo Iperborea järjesti kaksiviikkoisen Suomi-festivaalin Milanossa touko-kesäkuun vaihteessa. Suomalaiseen kulttuuritarjontaan keskittyneen kokonaisuuden osana toteutettiin kaupunkia markkinoiva Caffè Helsinki -tapahtuma 26.5.–12.6.

– Caffè Helsinki seurasi aiempina vuosina järjestettyjä Kööpenhaminan ja Tukholman vastaavia tapahtumia ja tilaisuudet saivat runsasta ennakkonäkyvyyttä. Milanolaisyleisö oli innostuneesti paikalla kaikissa tilaisuuksissa. Suomalaisen  kirjallisuuden, musiikin ja ruokakulttuurin lisäksi esiteltiin Helsinkiä eloisana matkailukohteena, erityisasiantuntija Elina Siltanen kertoo.

Suomi kutsuttiin Iperborean vuotuiseen tapahtumaan tänä vuonna siksi, että maamme on valittu myös Frankfurtin kirjamessujen teemamaaksi. Messut järjestetään 8.–12. lokakuuta. Helsinki toteuttaa tapahtuman yhteyteen muun muassa Uusixin uusiotuotetyöpajoja ja vie paikan päälle suomalaisen kirjastoauton. Messujen aikana suomalainen kulttuuri esittäytyy eri puolilla Frankfurtia myös museoissa ja muissa taidelaitoksissa. Suomen näkyvyyttä kirjamessuilla koordinoi kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI.

Euroopan arvostetuin markkinointifestivaali ja -kilpailu Eurobest 2014 järjestetään Helsingissä Finlandiatalolla joulukuussa 2014. Tapahtumaa ja isäntäkaupunki Helsinkiä markkinoidaan juhannusviikolla Cannesissa Lions Festivaaleilla.

 

Lisätietoja: yksikön päällikkö Saila Machere, kaupunkimarkkinointi-yksikkö, puh. 09 310 25903 ja erityisasiantuntija Elina Siltanen, kaupunkimarkkinointi-yksikkö, puh. 09 310 25535

Lähivuosina Helsinki panostaa muunkielisten asukkaiden työllisyyteen, koulutukseen ja osallistumismahdollisuuksiin. Kuva: Jyrki Vesa

Maahanmuuton toimenpideohjelma valmistuu syksyllä 2014

Elinkeino-osasto on valmistellut toimenpideohjelmaa, jossa käsitellään kaupungin maahanmuuttaja-, monimuotoisuus- ja kotoutumispolitiikan lähtökohtia ja periaatteita vuosille 2013–2016. Kaupungin strategiaohjelman tavoitteet on purettu toimenpiteiksi, joilla on vastuutahot sekä mittarit. Tärkeimpiä maahanmuuttajapolitiikan päämääriä ovat nopea työllistyminen osaamista vastaaville aloille, mielekkäät urapolut sekä lasten ja nuorten koulutusurat. Toimenpideohjelma käsittää 10 toimenpidekokonaisuutta ja 33 toimenpidettä.

Ohjelman on määrä valmistua syksyllä 2014. Sitä ennen ohjelmaa käsitellään kaupunginjohtajistossa sekä kaupunginhallituksen iltakoulussa. Myös virastoja ja laitoksia, järjestöjä sekä muita yhteistyötahoja on kuultu ohjelman valmistelussa.

 

Lisätietoja: palvelupäällikkö Leena Pellilä, yrityspalvelut, puh. 09 310 58386

Respasta reitti koulutukseen -tapahtumassa tarjottiin tietoa ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja erityisopetuksesta sekä oppisopimusmahdollisuuksista. Kuva: Hanne Kontulainen

Respasta reitti koulutukseen

Ensimmäistä kertaa järjestetty Respasta reitti koulutukseen -tapahtuma keräsi pääkaupunkiseudun ammatillisten oppilaitosten edustajat ja viitisenkymmentä Respan uravalmennuksessa olevaa 18-29-vuotiasta helsinkiläistä Makkarataloon toukokuun lopussa.

Tapahtumassa pääkaupunkiseudun ammatillista aikuiskoulutusta ja ammatillista erityisopetusta tarjoavat oppilaitokset esittelivät koulutustarjontaansa. – Kuulin tapahtuman aikana oppilaitoksista ja koulutusmahdollisuuksista, joista en ollut aikaisemmin tiennytkään. Suurin hyöty oli päästä keskustelemaan ammattioppilaitosten edustajien kanssa, tapahtumaan osallistunut Anna Smaqliuk kuvailee.

Oppilaitokset osallistuivat tapahtumaan suurella joukolla, mukana olivat AEL, Amiedu, Ammattiopisto Luovi, Edupoli, Helsingin Diakoniaopisto, Keskuspuiston ammattiopisto, Omnian aikuisopisto, Stadin aikuisopisto ja TTS. Osa nuorista ilmoittautui alkaviin koulutuksiin jo tapahtuman aikana.

Seuraava Respasta reitti koulutukseen -tapahtuma järjestetään ensi syksynä.

Respa on Helsingin kaupungin vuoden toiminut hanke nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi.

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen, työllisyyspalvelut-yksikkö, puh. 09 310 37999

Yritysyhteistyöllä tärkeä rooli nuorten työllistämishankkeissa

Elinkeino-osaston yrityspalvelujen yrityskoordinaattorit vastaavat osaltaan yritysyhteistyön rakentamisesta, mallintamisesta ja toteuttamisesta helsinkiläisyritysten kanssa.

Yritysyhteistyökumppaneihin kuuluu niin pieniä ja keskisuuria yrityksiä kuin pörssiyrityksiäkin. Yhteistyöyrityksiin lukeutuu myös yrityspalvelujen Newco Factory -hankkeen start up-yrityksiä. Yritysyhteistyön tavoitteena on palvella Helsingin kaupungin nuorisotakuuhanke Respan ja kuntakokeiluhankkeen asiakkaiden työllistymistä. - Yritysyhteistyö on merkittävää nuorten työllistymistä ajatellen, Respan projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen sanoo.   

Yrityskoordinaattorit neuvovat yrityksiä laajasti rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä sekä muun muassa rekrytoinnin rahallisiin tukimuotoihin liittyvissä asioissa.

Verkkokauppa.comin logistiikkajohtaja Miika Heinonen kiittää yhteistyötä. – Olemme iloisia voidessamme työllistää helsinkiläisiä nuoria ja auttaa näin heitä pääsemään mukaan työelämään.

Henkilöstökoordinaattori-projektipäällikkö Jani Kinnunen Ekomarket Ruohonjuuresta on samoilla linjoilla. – Respan kautta olemme hakeneet vuoden 2013 aikana yhteensä viisi työntekijää. Yhteistyö Helsingin yrityspalveluiden kanssa on sujunut hyvin ja joustavasti.  Nyt osa hakijoista on saanut jo vakituisen työpaikankin.

 

Lisätietoja: yrityskoordinaattorit Tuulia Rauhala-Kaltio, puh. 040 146 9448 ja Marko Kauppinen, puh. 050 364 5226 sekä Respan projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen, puh. 040 138 1046

 

Elinkeino-osaston ja Unileverin Finlandin yhteistyöstä kesätyötä nuorille

Elinkeino-osaston yrityspalvelut ja Unilever Finland Oy toteuttavat yhteistyössä projektin, joka tarjoaa kesätyötä 14 nuorelle työttömälle tai kesätyötä etsivälle. Kyseessä on pilottihanke, jolla testataan polkupyörillä tapahtuvaa jäätelömyyntikonseptia Helsingissä kolmen viikon ajan.

Hankkeeseen ja siihen liittyvään koulutukseen rekrytoitiin 16–20-vuotiaita nuoria muun muassa elinkeino-osaston työllisyyspalvelujen Tulevaisuustiskistä ja Respa-hankkeesta.

Nuorten vetämä jäätelökauppa käy ajalla 23.6.–11.7.2014, ja myyntikauden päätyttyä tehdään suunnitelmia hankkeen jatkosta.

 

Lisätietoja: yrityskoordinaattori Tuulia Rauhala-Kaltio, yrityspalvelut, puh. 040 1469448 ja viestintäpäällikkö Riitta Jantunen, Unilever Finland Oy, puh, puh. 040 803 5671, riitta.jantunen@unilever.com

Älyliikenteen 10th ITS European Congress -tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 16.–19.6. Kuva: Suomen Messut/Messukeskus

Helsingin kongressikesä täynnä kiinnostavia teemoja

Helsingin tämän kesän kongressikalenteri tarjoilee tutkimustietoa ja verkostoitumismahdollisuuksia useiden eri alojen asiantuntijoille. Pelkästään kesäkuun aikana kaupungissa järjestetään noin 30 kansainvälistä kongressia, joihin osallistuu noin 10 000 vierasta.

Helsingissä kokoontuvat muun muassa naisurheilujohtajat (6th IWG World Conference on Women and Sport), älyliikenteen asiantuntijat (10th ITS European Congress), röntgenhoidon ammattilaiset (World Congress of the International Society of Radiographers and Radiological Technologists ISRRT) sekä suurten taidemuseoiden edustajat (ERC14 - European Registrars' Conference 2014). Wanhaan Satamaan saapuu kesäkuussa satoja pelialan ammattilaisia PG Connects, Global Mobile Games Conference -tapahtumaan, ja lisäksi Helsingissä järjestetään kymmenittäin pienempiä kongresseja.

Älyliikenteen kesäkuiseen 10th ITS European Congress -tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 1 400 osallistujaa. Kongressin aikana Helsinkiin kokoontuu suuri määrä päätöksentekijöitä, mielipidevaikuttajia, tutkijoita ja asiantuntijoita älyliikenteen alalta.

Kongressin isäntä, ITS Finland, edistää älykkään liikenteen palvelujen toteuttamisen ja liikennetelematiikan liiketoiminnan yleisiä edellytyksiä sekä tekee tunnetuksi tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

 

Lisätietoja: kongressipäällikkö Ines Antti-Poika, Helsingin Markkinointi Oy, puh. 09 310 36154 ja markkinointisuunnittelija Mira Virkkunen, kaupunkimarkkinointi-yksikkö, puh. 09 310 25536