Elinkeino-osaston uutiskirje 7/2015
16.
joulukuuta
2015
Takaisin

Uusi startup- ja innovaatiokeskittymä suunnitteilla

Helsingin elinkeino-osasto on perustamassa kumppaniensa kanssa uutta, kansainvälisen vertailun kestävää startup- ja innovaatiokeskittymää Marian sairaalan käytöstä vapautuneisiin tiloihin.

Keskittymää suunnitellaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ja ensimmäinen kumppanitilaisuus järjestettiin 11. joulukuuta. Tilaisuuteen saapui noin 60 toiminnasta kiinnostunutta ja ideat lensivät.

Startupien, kasvuyritysten, suuryritysten ja eri palveluntarjoajien yhteisen innovaatiotoiminnan kuuman pisteen nimi päätetään keväällä 2016 nimikilpailulla.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä osoitteeseen geekhub(at)geekhelsinki.fi tai alla mainittuihin henkilöihin.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Santtu von Bruun, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, santtu.vonbruun(at)hel.fi ja erityissuunnittelija Gunnar Suikki, gunnar.suikki(at)hel.fi

Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin tekijät kaupungin tarinan kertojina

Otetaan tähtäimeksi vuosi 2020: mihin Helsinki suuntaa? Helsingin iso tarina perustuu helsinkiläisten tekoihin ennen, nyt ja pitkin matkaa.

BrandNewHelsinki -blogissa kootaan kaupunkitarinan aineksia erilaisten Helsingin tekijöiden kanssa.

Helsingin tekijät -juttusarjassa tavataan viikoittain kaksi henkilöä, jotka vaikuttavat omalla persoonallaan hyvän Helsingin syntymiseen. Jokainen haastateltu nimeää rinnalleen henkilön, jota itse pitää Helsingin tulevaisuuden tekijänä.

Esittelyssä on kaupunkikulttuurin ja yrityselämän tekijöitä, kaupungin työntekijöitä sekä Helsinki-henkisiä ihmisiä muualta Suomesta ja maailmalta.  

Joulukuussa Zalandon uutta teknologiakeskusta vetävä Tuomas Kytömaa kertoo, miksi Euroopan suurimmaksi muodin verkkokaupaksi kasvanut yritys halusi perustaa keskuksensa nimenomaan Helsinkiin. Kytömaa puolestaan antaa puheen Health Innovation Villagen projektijohtaja Mikko Kauppiselle, joka esittelee Silicon Valleyn suomalaisen version, terveysteknologiakampus ”Silicon Vallilan”, jossa small talkin sijaan yhteisenä kielenä on big talk. 

Tutustu Helsingin tekijöihin: www.bnh.fi

Kerro vinkki, erityissuunnittelija Riikka Lahdensuo, kaupunkimarkkinointi, riikka.lahdensuo(at)hel.fi

Ohjaamo Helsingin suunnittelija Saana Rantsi ja työelämävalmentaja Kim Lautamo tietävät, että nuorten monialaista palvelupistettä on kaivattu. (Kuva: Susa Junnola.)

Nyt se on auki – nuorten Ohjaamo Helsinki!

Nuorten monialaiset palvelut on koottu yhteen Helsingissä. Ohjaamo Helsinki tarjoaa 15–29-vuotiaille henkilökohtaista neuvontaa ja tukea esimerkiksi työhön, koulutukseen, asumiseen, toimeentuloon ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Ohjaamon ammattilaisilta saa esimerkiksi opinto-ohjausta, TE-toimiston palveluja ja terveydenhoitajan neuvoja.

Ohjaamolaiset ovat tavattavissa kasvokkain, verkossa tai puhelimitse. Palvelupiste toimii osoitteessa Fredrikinkatu 48 ja on avoinna arkipäivisin klo 10–17. Valtakunnallista Ohjaamo-viikkoa vietetään 25.–29.1.2016, jolloin myös Ohjaamo Helsinki on täynnä tapahtumia.

Lisätietoja: projektipäällikkö Sirkku Reponen, sirkku.reponen(at)hel.fi, maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut.
Ohjaamon palvelunumerot 09 310 25861 ja 040 7046818, sähköposti ohjaamo(at)hel.fi

Moi Helsinki -tapahtuma vie suomalaista kulttuuria ja avaintoimialoja Pekingiin

Helsingin kaupunki järjestää laajan Moi Helsinki -tapahtumakokonaisuuden Kiinan pääkaupungissa Pekingissä 12.–15.5.2016. Ohjelmassa on suomalaista taidetta ja kulttuuria sekä viisi elinkeinopoliittista satelliittitapahtumaa, jotka toteutetaan yhteistyössä yritysten, yliopistojen ja Team Finland -toimijoiden kanssa.

Helsingin kulttuurikeskus vastaa Moi Helsingin kokonaissuunnittelusta. Elinkeino-osasto ja Helsingin Markkinointi Oy valmistelevat tapahtuman elinkeinopoliittisia osioita, joiden alustavia teemoja ovat älykäs meriteollisuus, puhdas ilma, matkailu, startup-ekosysteemi sekä muotoilu ja luovat alat. Tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten pääsyä Kiinan-markkinoille ja vahvistaa Helsingin vetovoimaa matkailukohteena.

Lisätietoja: Moi Helsinki -hankkeen yritysyhteistyö- ja kumppanuuspäällikkö Annikka Alanko, annikka.alanko(at)hel.fi

Bilbaossa toteutettiin Helsinki-illallinen teemalla ”Urban nature”. Kuva: Eva Zubero

Helsingin muotoilutarinoita esiteltiin Bilbaon designviikolla

Bilbaon ensimmäinen designviikko järjestettiin marras-joulukuun vaihteessa. Vuonna 2014 Unescon designkaupunkiverkostoon nimitetty Helsinki oli Bilbaossa kutsuvieraana kertomassa kokemuksiaan muotoilun merkityksestä kaupungin kehittämisessä. Bilbao valittiin designkaupunkiverkostoon samana vuonna kuin Helsinki.

Helsingissä muotoiluosaaminen nähdään uudistavana muutosvoimana, joka auttaa kehittämään kaupungin palveluista käyttäjälähtöisempiä. Muotoilulla on myös yhä suurempi merkitys yritysten ja kaupunkien kilpailukyvyn sekä kansainvälisen erottautumisen kannalta. 

Osana Bilbaon Design Weekiä Helsingin elinkeino-osasto kumppaneineen järjesti Cities & Design konferenssin 26. marraskuuta. Seminaaritapahtumassa Helsinki kertoi muotoilun vahvasta roolista kaupungin kehittämistyössä sekä seudun palvelumuotoiluhankkeista, jotka on koottu Muotoilutarinat.fi-verkkojulkaisuun. Lisäksi toteutettiin Helsinki-illallinen teemalla ”Urban nature” sekä Master Class -tilaisuus, jossa Sami Tallberg valmisti bilbaolaisen keittiömestarin Ricardo Pérezin kanssa Helsinki-Bilbao -brunssin.

Lisätietoja: Muotoilutarinat.fi, yritysasiamies Anu Mänttäri, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, anu.manttari(at)hel.fi ja kansainvälisen toiminnan asiantuntija Ulla Pietiläinen, kaupunkimarkkinointi, ulla.pietilainen(at)hel.fi

Lux Helsinki vierailijoiden ja kaupunkilaisten suosikki

Valofestivaali Lux Helsinki tarjoaa pimeiden iltojen iloksi inspiroivaa valotaidetta ja festivaalitunnelmaa 6.–10.1.2016. Taideteoksia toteuttavat taiteilijat Suomesta, Ranskasta, Belgiasta ja Kanadasta. Teokset ovat nähtävillä ydinkeskustassa uudella reitillä päivittäin klo 17–22.

Festivaalin yleisömäärä on kolmen vuoden aikana nelinkertaistunut ja tapahtuman saama medianäkyvyys on ollut huomattavaa. Viime vuonna teoksia ihaili noin 200 000 kävijää.

Tulevaa tapahtumaa on kehitetty monipuolisemmaksi kaupunkifestivaaliksi sisältäen muun muassa katuruokaa Senaatintorilta ja Annankadulta sekä yhteistyötä ravintoloiden, kahviloiden ja yökerhojen kanssa.

Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. Kaupungin osalta tapahtumaa koordinoi Visit Helsinki ja tuotannosta vastaa Sun Effects Oy. Festivaalin taiteellinen johtaja on Ilkka Paloniemi ja tekninen johtaja Matti Jykylä.

Lisätietoja: tapahtumatuottaja Päivi Meros, Visit Helsinki, paivi.meros(at)hel.fi
www.luxhelsinki.fi

Kuva: Kuvasuunnittelu- ja agentuuritoimisto Keksi

Avoimesta datasta liiketoimintaa

Hyödyntääkö yrityksesi avointa dataa tuotteissaan tai toiminnassaan? Tiedätkö yrityksen, joka niin tekee? DataBusiness.fi kerää listaa suomalaisista yrityksistä, joiden liiketoiminnassa hyödynnetään avointa dataa. Lisäksi yrityksille on tarjolla näkyvyyttä muun muassa Databusiness.fi-sivuston menestystarinoiden ja muun 6Aika Avoin data -kärkihankkeen viestinnän kautta.

Sivuston taustalla on kuusi Suomen suurinta kaupunkia, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu, jotka toteuttavat 6Aika avoin data -kärkihanketta. Databusiness.fi on perustettu yritysten toiveesta ja tarpeesta luoda avoimen datan bisnessovelluksille näyteikkuna ja inspiraation lähde. Sivustolla Kuutoskaupungit kutsuvat kaikki datan hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset mukaan 6Aika avoin data -yrityspaneeliin.
Paneelissa on mukana jo toistasataa yritystä.

Lisätietoja: kehityspäällikkö Hanna Niemi-Hugaerts, Forum Virium Helsinki, hanna.niemi-hugaerts(at)forumvirium.fi

Helsinki-keskuksen toimitusjohtaja Martti Huttunen.

Pietarissa toimiva Helsinki-keskus sai uuden vetäjän

Pietarissa toimivan Helsinki-keskuksen uutena toimitusjohtajana on aloittanut Martti Huttunen. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Rautaruukissa, Enstossa ja Telecom Finlandissa sekä yrittäjänä.

Huttusen aloittaessa on tarkistettu Helsinki-keskuksen toiminnan linjauksia. Helsingin lisäksi keskus edustaa Tamperetta ja Kotkaa sekä näiden kaupunkien seudullisia yhteistyökumppaneita.

Helsinki-keskuksen keskeinen tehtävä on tukea kaupunkien elinkeinopoliittisia tavoitteita. Nyt painopistealueeksi on nostettu aloittavat yritykset, kasvuyritykset sekä suuret yritykset.

Lisäksi keskus luo suhteita yrityksiä kehittäviin organisaatioihin. Yksi tärkeä tehtävä on auttaa venäläisiä sijoittajia ja täkäläisiä yrityksiä löytämään toisensa. Tavoitteena on edistää erityisesti korkean teknologian investointeja sekä tutkimusta ja kehitystoimintaa.

Helsinki-keskus toimii Suomi-talossa Pietarin keskustassa. Samassa rakennuksessa sijaitsevat myös Suomen Pietarin instituutti, Suomalais-venäläinen kauppakamari ja Finpro.

Lisätietoja: Helsinki-keskuksen toimitusjohtaja Martti Huttunen, martti.huttunen(at)helsinki.ru ja suunnittelija Jasmin Etelämäki, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, jasmin.etelamaki(at)hel.fi