Elinkeino-osaston uutiskirje 2/2016
Helsingin kaupunki
23.
maaliskuuta
2016
Takaisin
Vasemmalta vararehtori Tuija Pulkkinen (Aalto-yliopisto), dekaani Risto Renkonen (HY), rehtori Jukka Kola (HY), kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, toimitusjohtaja Aki Linden (HUS) ja elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Kuva: Liisa Takala

Health Capital Helsinki avattiin noin 400 terveysalan toimijan kanssa

Health Capital Helsingin avajaistilaisuus 2.3.2016 Meilahdessa Biomedicumin tiloissa toi yhteen noin 400 terveys- ja hyvinvointialan edustajaa. Ala on ollut kymmeniä vuosia jatkuvassa kasvussa ja vastaa noin puolesta Suomen korkean teknologian viennistä.

Tilaisuudessa verkostoiduttiin ja esiteltiin yhteistyöprojekteja, tutkimuksesta ja osaamisesta syntynyttä yritystoimintaa, nousevia teknologian osa-alueita sekä lääke- ja luonnontieteiden tutkimuksen laitteita ja tuotteita.

Uusia innovaatioita vientituotteiksi kehittävä Health Capital Helsinki on vastaus valtion vuonna 2014 julkaisemaan kansalliseen terveysalan tutkimus- ja innovaatiostrategiaan. Toiminnan tavoitteena on tehokkaampi tutkimustulosten kaupallinen hyödyntäminen, startup-yritysten määrän lisääminen, yritysten kasvun mahdollistaminen, uusien työpaikkojen synnyttäminen ja viennin lisääminen.

Health Capital Helsinki -allianssin muodostavat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja HUS.

Lisätietoja: Kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun, santtu.vonbruun(at)hel.fi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva Ohjaamon virallisissa avajaisissa helmikuussa. Kuva: Pertti Nisonen.

Nuorten Ohjaamo Helsinki kehittää palvelujaan jatkuvasti

Viime vuoden joulukuussa avattu nuorten monialainen palvelupiste Ohjaamo Helsinki on palvellut jo yli tuhatta nuorta. Saman katon alta neuvoja saa työelämänvalmentajilta, TE-toimiston asiantuntijalta, nuorisotyöntekijältä, opinto-ohjaajalta, yrityskoordinaattorilta, ammatinvalintapsykologilta, terveydenhoitajalta ja erityisopettajalta.

Toiminnan suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilua ja kehittämistyötä tehdään jatkuvasti henkilökunnan ja asiakkaiden palautteen perusteella. Kokonaisuudesta haluttiin luoda nuorille helposti lähestyttävä ja virastorajoja häivyttävä. Ohjaamosta vastaa kaupunginkanslian elinkeino-osasto yhdessä nuorisoasiainkeskuksen, opetusviraston, sosiaali- ja terveysviraston sekä Uudenmaan TE-toimiston kanssa. Toiminnassa on mukana myös useita yrityskumppaneita ja uusia etsitään jatkuvasti.

Huhtikuussa pääkaupunkiseudun Ohjaamot järjestävät yhteisen ideapajan nuorten työllistymisen edistämiseksi. Nuoret ja työnantajat sekä nuorten palveluja tuottavat pohtivat pajassa uusia ratkaisuja, joilla joudutetaan nuorten töihin pääsyä ja yritysten työvoiman saantia.

Maahanmuuttajanuorten palveluja kehitetään yhdessä kumppaneiden kanssa. Suomen pakolaisapu ry:n Kurvi-hankkeen työntekijät tuovat osaamisensa osaksi Ohjaamon neuvontapalveluita 4.4. alkaen. Lisäksi Stadin ammattiopiston avulla Ohjaamossa on käynnistetty maahanmuuttajien kieliklinikka maanantai-iltapäivisin.

Facebook: Facebook.com/ohjaamohelsinki
Twitter: @OhjaamoHKI

Lisätietoja: Projektipäällikkö Sirkku Reponen, maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut, sirkku.reponen(at)hel.fi

NewCo YritysHelsinki sijaitsee Kalliossa, Ensi linja 1.

NewCo YritysHelsinki vuosittain ponnahduslauta noin 4 000 yrittäjälle

Kalliossa sijaitseva NewCo YritysHelsinki tarjoaa neuvontaa uusille yrittäjille ja kasvuyrityksille. Lisäksi tiloissa järjestetään jatkuvasti suosittuja koulutuksia ja tapahtumia. Kokonaisuudessaan NewCo palvelee vuosittain noin 4 000 yrittäjäksi aikovaa tai yrittäjää.

Palveluihin kuuluu muun muassa liiketoimintasuunnitelmien hiontaa, yritysidean sparrausta, verkostoitumistilaisuuksia ja kasvuvalmennusta. Neuvontaa saa suomen lisäksi viroksi, venäjäksi, arabiaksi, italiaksi, espanjaksi, tanskaksi, saksaksi, kiinaksi sekä englanniksi ja ruotsiksi.

Koulutus- ja tapahtumatarjonta on tutustuttavissa NewCon verkkosivujen kattavassa kalenterissa. Seuraava kaikille avoin Yrittäjäverkon verkostoitumistilaisuus järjestetään 29.3. teemalla ”Yrittäjä-mamat menestyksen tiellä”.

NewCon neuvonnan tulokset näkyvät perustettujen yritysten menestyksessä. Kahden vuoden kuluttua toiminnassa on 90 prosenttia yrityksistä ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia.

Lisätietoja: Palvelupäällikkö Toivo Utso, yritysneuvonta, toivo.utso(at)hel.fi

Vallisaari. Kuva: Tuomo Häyrinen

Puhdas Vallisaari -innovaatiokilpailun raati odottaa luovia ja ekologisia ratkaisuja

Helsingin kaupungin ja Metsähallituksen Puhdas Vallisaari -innovaatiokilpailussa haetaan luovia, toteuttamiskelpoisia ja käyttäjälähtöisiä teknisiä ratkaisuja Vallisaaren ja Kuninkaansaaren kehittämiseksi ekologisena luontomatkailu- ja virkistyskohteena.

Kilpailussa on kolme teemaa: vesihuolto, energiajärjestelmä ja materiaalitehokkuus sekä älykäs järjestelmien ohjaus ja innovatiiviset käyttäjäratkaisut.

Maaliskuun alussa avatun kilpailun raadin puheenjohtaja on Aalto-yliopiston Ventures Program -ohjelman Executive in Residence Bruce Oreck. Muut jäsenet ovat ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, Sitran Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teema-alueen johtaja Mari Pantsar, Metsähallituksen kehityspäällikkö Mikko Tiira, Suomen Rakennusinsinöörien Liiton Jani Saarinen, Helsingin Seudun ympäristöpalvelujen toimitusjohtaja Raimo Inkinen, Aalto-yliopiston professori Peter Lund ja Fingertip Oy:n osakas Pia Erkinheimo.

Kilpailuehdotukset tulee jättää 23.5.2016 mennessä. Kilpailuun ilmoittautuneilla on mahdollisuus saarivierailuun 20.4.2016.

Innovaatiokilpailu on osa kestävän kaupunkikehityksen strategian 6Aika -hankkeen toteutusta.

Lisätietoja: Yritysasiamies Päivi Piispa, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, paivi.piispa(at)hel.fi 

Ajankohtaista seudun kehityksestä

Tietokeskuksen Helsingin Seudun Suunnat -uutiskirjeessä 1/2016 kerrotaan muun muassa seudun avoimien työpaikkojen määrän selvästi kasvaneen.