Elinkeino-osaston uutiskirje 4/2016
Helsingin kaupunki
15.
syyskuuta
2016
Takaisin
Muotoilujohtaja Anne Stenros. Kuva: Pekka Karhunen.

Helsingin uusi muotoilujohtaja Anne Stenros aloitti

Helsingin kaupungin muotoilujohtajana ja Helsinki Lab -toiminnan vetäjänä aloitti syyskuun alussa tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Anne Stenros. Hän siirtyi tehtävään Aalto-yliopiston Professor of Practice, IDBM-ohjelmajohtajan paikalta. Vuosina 2005–2015 Stenros toimi Koneen muotoilujohtajana.

Muotoilujohtajan nimittämisellä Helsinki vahvistaa strategista kehittämistä ja muotoilun hyödyntämistä palvelujen suunnittelussa. Helsinki on viimeisen neljän vuoden ajan tuonut käyttäjälähtöisen suunnittelun osaksi kaupungin kehittämistä yhteensä jo yli 100 hankkeessa. Tämä työ on nostanut Helsingin kansainväliseksi muotoilukaupungiksi, jota maailmalla seurataan.

”Anne Stenrosin pitkä kokemus muotoilu- ja muutosjohtamisesta tukee Helsingin käynnissä olevaa johtamisjärjestelmän uudistamista sekä Helsingin uuden kaupunkibrändin käyttöönottoa”, elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sanoo.

Startupit herättivät Marian entiset sairaalatilat henkiin

Helsingin uusi startup-keskittymä Maria 0-1 on täydessä käynnissä. Tilat ovat houkutelleet kymmeniä kansainväliseen kasvuun tähtääviä yrityksiä ja useita riskirahoittajia.

Tällä hetkellä lähes kaikki työtilat ovat täyteen varattuja, mutta jonoon voi ilmoittautua, sillä uusia tiloja tulee käyttöön remontin edetessä. Vuodenvaihteessa, kokonaisuuden valmistuttua, Maria 0-1 on Pohjoismaiden suurin startup-keskittymä.

Maria 0-1 operaattoriyhtiön toimijat ovat Helsingin kaupunki, Startup-säätiö ja Helsingin Uusyrityskeskus.

Yritysten näkökulmat selville päätöksenteossa

Kaupungin päätökset vaikuttavat yritysten toimitaan suoraan tai välillisesti. Helsingissä käyttöönotetulla yritysvaikutusten arvioinnilla päätösten vaikutukset otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä.

Yritysvaikutusten arvioinnilla pyritään minimoimaan kielteisiä vaikutuksia ja vahvistamaan myönteisiä. Arviointia käytetään muun muassa silloin, kun suunnitellaan laajoja toimenpide- ja kehittämisohjelmia, asemakaavoja, rakennusten käyttötarkoituksen muutoksia, merkittäviä kilpailutuksia tai yrityksiä koskevia erilaisia ohjeita ja sääntöjä.

Uusi yritysvaikutusten arvioinnin malli on askel eteenpäin Helsingin tavoitteessa olla Suomen yritysmyönteisin kaupunki. Tavoitteena on vakiinnuttaa malli osaksi kaupungin eri virastojen toimintaa ja jatkaa sen käyttöä  myös kaupungin uudessa organisaatiomallissa 2017.

Toimintamalli valmisteltiin Helsingin kaupungin, Helsingin seudun kauppakamarin ja Helsingin yrittäjät ry:n yhteistyönä.

Lisätietoja: elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, kehityspäällikkö Minna Maarttola, minna.maarttola(at)hel.fi

Brysselissäkin vieraillut Ohjaamo Helsinki aloitti teemapäivät

Nuoria palvelevan Ohjaamo Helsingin neuvontapisteessä Kampissa on syyskuun alussa otettu käyttöön viikoittaiset teemapäivät. Maanantaisin teemana on vapaa-aika ja osallisuus, tiistaisin hyvinvointi, keskiviikkoisin opinnot ja torstaisin työllistyminen ja työnhaku. Teemapäivillä varmistetaan, että juuri kyseisen alueen erityisosaajia on paikalla ja nuori saa mahdollisimman kattavaa neuvontaa. Perjantaisin ohjelma on vapaa ja muinakin päivinä neuvoja saa myös teemojen ulkopuolisista aiheista.

Ohjaamo oli heinäkuussa liikekannalla jalkautuen pop up -hengessä Itä-Helsinkiin neljänä keskiviikkona. Nuorten tietoisuutta Ohjaamon palvelutarjonnasta lisättiin muun muassa Itiksen kauppakeskuksen ja kulttuurikeskus Stoan tuntumassa. Pop upit tavoittivat satoja nuoria, ja vastaavia tapahtumia on tarkoitus jatkaa.

Ohjaamo liikkui myös kotikaupunkia kauempana ja vieraili heinäkuussa Brysselissä esittelemässä projektia EU-komission Employment-osastolle. Tilaisuuteen osallistui useita satoja komission työntekijöitä. Muun muassa Ohjaamon monialaisuus ja siiloton organisaatio herättivät runsaasti myönteistä kiinnostusta.

Lisätietoja: elinkeino-osasto, maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut, Ohjaamo Helsinki suunnittelija Saana Rantsi, saana.rantsi(at)hel.fi

Taipeissa esitellään uudenlaista kouluarkkitehtuuria ja uuden opetussuunnitelman mukaista tilankäyttöä, josta yksi esimerkki on Helsingin Smart City -kaupunginosaan Kalasatamaan elokuussa avattu koulu. Kuva: Kiinteistövirasto. Kuvaaja: Mikael Lindén.

Helsinki ja uusi opetus esillä Taipein designpääkaupunkivuoden kärkitapahtumissa

Helsingin muotoilukenttä on esillä Taipein designpääkaupunkivuoden kansainvälisissä kärkitapahtumissa, joihin kuuluvat 12.–15. lokakuuta järjestettävät International Design House Exhibition, Network of Cities Meeting ja Design Policy Conference.

Helsinki on rakentanut 30. lokakuuta asti jatkuvan kansainvälisen designnäyttelyn ohelle yhteistyössä Finpron ja Helsinki Business Hubin kanssa yrityssatelliittitapahtuman, jonka teemana on New School Helsinki. Kyseessä on vientikonsepti, joka linkittää monen eri toimialan osaamista koulusektoriin. Lokakuun 14. päivänä järjestettävään satelliittitapahtumaan osallistuu myös kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

New School Helsinki esittelee suomalaista koulua laajasti ja kokonaisvaltaisesti. Suomalaisten yritysten osaamista viedään muun muassa digitaalisen oppimisen ja virtuaalisen todellisuuden sekä koulurakennuksiin, sisäilmaan ja ympäristöön liittyvien älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen kautta.

Lisätietoja: elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, johtava asiantuntija Iina Oilinki, iina.oilinki(at)hel.fi ja Helsingin Markkinointi oy, projektipäällikkö Heini Järvinen, heini.jarvinen(at)hel.fi

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva kiitti Timo Onnelaa läksiäisissä hyvästä yhteistyöstä ja yrittäjyyden edistämisestä.

Henkilöstöuutisia

Elinkeino-osaston yrityspalvelut-yksikön ja NewCo YritysHelsingin päällikkö, Helsingin Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja Timo Onnela on siirtynyt eläkkeelle työskenneltyään Helsingin yrityspalvelujen parissa miltei 10 vuoden ajan.

Onnelan luotsaamana Helsingin yrityspalvelut ovat kehittyneet vuosi vuodelta monipuolisemmiksi ja taloudellisesti vaikeista ajoista huolimatta myös tuloksekkaammiksi. NewCo YritysHelsingin neuvonnan kautta perustetuista yrityksistä 80 prosenttia on hengissä viiden vuoden kuluttua, mikä on huomattavasti parempi luku kuin muilla uusilla yrityksillä.

NewCo YritysHelsingin neuvonnassa käy vuosittain noin 4 000 aloittavaa tai toimivaa yrittäjää. Yritysten perustamisneuvonnan ohella NewCo YritysHelsinki on jo usean vuoden ajan palvellut myös kasvuun tähtääviä yrityksiä. Erinomaiset tulokset lukuisten kiitoon lähteneiden startupien muodossa ovat kertoneet palvelujen kehittämisen oikeasta suunnasta.

Viimeisimpänä ponnistuksena Onnela oli mukana Helsingin uuden ja vetovoimaisen startup-keskittymä Maria 0-1:n perustamisessa.

Kesäkuussa Suomen uusyrityskeskukset ry palkitsi Timo Onnelan timanttiristillä yrittäjyyden eteen tehdystä työstä.

Lue Onnelan läksiäisblogi:
Yrittäjyyden ja Helsingin huikea ylistys

Onnelan seuraajan hakuprosessi on meneillään. Väliaikaisesti hänen tehtäviään hoitaa kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun.