Elinkeino-osaston uutiskirje 5/2016
Helsingin kaupunki
15.
marraskuuta
2016
Takaisin
Slush virittää Messukeskuksen kansainväliseen tunnelmaan marras-joulukuun vaihteessa. (Kuva: Keksi/Mikael Ahlfors)

Helsinki <3 Slush

Helsingissä yhdeksättä kertaa järjestettävä Euroopan suurin startup- ja sijoittajatapahtuma Slush virittää Messukeskuksen kansainväliseen tunnelmaan 30.11.–1.12. Helsingin kaupunki toimii Slushin kumppanina ja on lisäksi tarjonnut tapahtumalle taustatukea avustaen mm. lupa- ja muissa järjestelyissä. 

Koko Suomen kannalta merkittävään tapahtumaan odotetaan noin 15 000 vierasta ja 3 000 yrittäjää sekä runsaslukuista joukkoa kotimaista ja kansainvälistä mediaa. Tekesin, Finpron, Ulkoministeriön ja Helsingin kaupungin vieraaksi saapuu noin 50 hengen mediaryhmä, jonka ohjelmaan kuuluu mm. tutustuminen Helsingin startup-keskittymä Maria 0-1:een ja suomalaisiin startup-yrityksiin.  

Eurooppalaisen startup-ekosysteemin luomiseksi töitä tekevä Scale-verkosto puolestaan tutustuu Slushiin 30.11. kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkulan kanssa. 

Slushin aattona 29.11. Kaapelitehtaalla järjestettävässä Founders’ Day -tapahtumassa kaupunki viestii startupekosysteemille teemalla ”Design thinking – don´t miss it!” Founders’ Day kerää yhteen noin 1 000 perustajaa ja sata Slushin pääpalkinnosta kisaavaa startupia. 

Slushin aikana Helsingin osastolla esitellään palvelumuotoilua, innovaatioalustoja, kaupungin uutta 3D-kartta-alustaa ja Health Capital Helsinki -allianssia. Osastolla toimii lisäksi NewCo YritysHelsingin one-to-one-neuvonta, johon kutsutaan 100 startupia pitching training -teemalla. Ständillä ovat mukana myös ekosysteemitoimijat Vertical, xEdu, Fiban ja Founders’ Institute. 

Lisäksi elinkeino-osasto järjestää Slushin yhteydessä 1.12. Digitalizing Marine Industry -seminaarin.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, kaupunkimarkkinointi, erityisasiantuntija Nita Pilkama, nita.pilkama(at)hel.fi ja Digitalizing Marine Industry -seminaarin osalta erityisasiantuntija Ulla Tapaninen, ulla.tapaninen(at)hel.fi

Nordic Place Branding Conference järjestetään Helsingissä tammikuussa. (Kuva: Jussi Hellsten)

Kaupunkimarkkinoinnin kansainväliset ammattilaiset Helsinkiin tammikuussa

Nordic Place Academy järjestää yhteistyössä Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kanssa Nordic Place Branding Conference -tapahtuman Helsingissä 18.–19.1.2017. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva tapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa.

Eri maiden ja alojen suunnannäyttäjien puheenvuoroista koostuva ohjelma tarjoaa näkemyksiä, oivalluksia ja inspiraatiota markkinointiin. Keskiössä ovat menestykselliset, kekseliäät ja luovat lähestymistavat, joita voi soveltaa omaan alaansa ja kaupunkiinsa.

Konferenssin teemat ovat Talent Attraction Management, Business Attraction Management ja Destination Marketing and Development. Helsingin kaupungintalossa järjestettävän kaksipäiväisen tapahtuman avaa apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta "lue lisää" linkistä. Nähdään tammikuussa Nordic Place Branding konferenssissa Helsingissä!

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, kaupunkimarkkinointi, markkinointipäällikkö Outi Leppälä, outi.leppala(at)hel.fi.
Tutustu Helsingin kaupunkimarkkinoinnin brändikonseptiin www.brandnewhelsinki.fi/2020"

Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki avasi EXPO REAL 2016 -messuilla Helsinki Finland -osaston.

EXPO REAL 2016 – Pääkaupunkiseutu houkutteli kasvulla 

Pääkaupunkiseutu kuuluu Euroopan nopeimmin kasvaviin alueisiin. Helsinki, Espoo ja Vantaa esittäytyivät kiinteistöalan EXPO REAL 2016 -suurtapahtumassa Saksan Münchenissä 4.–6. 10. teemalla ”Growing fast, Connecting fast”. Voimakkaan väestönkasvun lisäksi uudet raideliikenneyhteydet, jotka parantavat useiden kaupunginosien saavutettavuutta, lisäävät alueen houkuttelevuutta kiinteistösijoitusten kohteena. 

Päähuomio kiinnitettiin kehittyvän Pasila–Vallila–Kalasatama-akselin tarjoamiin mahdollisuuksiin, Länsimetron muodostamaan kasvu- ja kehityskäytävään sekä muutoksessa olevaan Aviapoliksen alueeseen. Messuilla esiteltiin myös 2017 käynnistyvä Pasilan tornialueen Helsinki High-rise -suunnittelu- ja toteutuskilpailu. 

Expo Realissa Helsinki Finland -osastolla esittäytyivät Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi Turun ja Tampereen kaupungit sekä yrityskumppaneina Senaatti-kiinteistöt, SRV ja YIT. 

Liisätietoja: Elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, kehityspäällikkö Minna Maarttola, minna.maarttola(at)hel.fi 

Taiwanin presidentti Tsai Ing-Wen vieraili Taipein kaupunginjohtaja Wen-Je Ko’n kanssa Helsingin näyttelyosastolla.

New School Helsinki avasi yrityksille yhteyksiä Taipeissa

Vuoden 2012 designpääkaupunki Helsinki oli kutsuttu mukaan Taipein International Design House Exhibitioniin 13.–30.10. Kyseessä oli yksi Taipein World Design Capital 2016 -vuoden päätapahtumista. Miljoonayleisön vetäneen näyttelyn teemana oli Adaptive City.

Näyttelyssä New School Helsinki -osasto perehdytti Helsingin muotoilutarinaan ja luovuuden merkitykseen niin koulurakennusten ja -ratkaisujen kuin opetussuunnitelman valossa. Myös Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tutustui Helsingin näyttelyosastoon yhdessä Taipein kaupunginjohtajan Wen-Je Ko'n kanssa.

Lisäksi Finpro, Helsinki Business Hub ja Helsingin kaupunki toteuttivat 14.11. New School Helsinki -yritysseminaari, jonka avasi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Mukana oli joukko helsinkiläisiä digitaalisen oppimisen, älykkäiden ja puhtaiden rakentamisratkaisujen sekä uudenlaisten liikkumisen sovellusten yrityksiä.

Yritykset tutustuivat myös Taiwanin suurimpaan rakennusprojektiin, Taoyan Aerotropolisiin. Finpron Taipein edustaja tulee tarjoamaan kiinnostuneille yrityksille tietoa rakennusprojektista ja mahdollisuuksista osallistua siihen.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja muotoilujohtaja Anne Stenros osallistuivat Taipeissa muotoilukaupunkien Cities Meeting -ohjelmaan, jossa allekirjoitettiin kaupunkien välinen yhteistyösopimus sekä Design Policy Conferenceen, jossa muotoilujohtaja Stenrosin puheenvuoro käsitteli Helsingin kehittymistä muotoilukaupunkina.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, johtava asiantuntija Iina Oilinki, iina.oilinki(at)hel.fi
World Design Capital Taipei 2016 - International Design House Exhibition 

Respa-hankkeen tilaisuudessa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (oikealla) ja Respan projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen vuonna 2015.

Respa-hanke yksi nuorten työttömyyden taklaajista

Kaupunki on jo usean vuoden ajan panostanut voimakkaasti nuorten työllisyydenhoitoon. Alle 30-vuotiaiden työttömien määrä kääntyi viime kesänä Helsingissä laskuun. Toukokuussa 2013 käynnistetty Respa-hanke on ollut yksi kaupungin palveluista, joilla nuorten työttömyystilannetta on kohennettu. 

Respan uravalmennuksessa ja palveluun ohjauksessa on tehty tuloksekasta työtä haastavassa työmarkkinatilanteessa. Kolme neljästä Respan asiakassuhteesta päättyi myönteisesti: 60 prosenttia työllistymiseen tai koulutukseen pääsyyn, 10 prosenttia itsenäiseen työnhaun jatkamiseen ja 5 prosenttia varusmies- tai siviilipalvelukseen, perhevapaaseen tai muuttoon.

"Respa on ennaltaehkäissyt pitkäaikaistyöttömyyttä ja säästänyt kunnan toimeentulotukeen ja korjaaviin palveluihin meneviä resursseja. Yli 5 400 nuorta on saanut henkilökohtaista uravalmennusta näiden reilun kolmen vuoden aikana.  Vapaaehtoisuus ja asiakaslähtöisyys, sekä tiiviit tapaamiset ovat olleet merkittäviä tekijöitä onnistumisessa. Toisena merkittävänä nuorten työnsaantia edistävänä seikkana on toiminut pitkäjänteinen yritysyhteistyömme työmahdollisuuksien löytämiseksi", projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen toteaa.

Respa-hankkeessa opittuja hyviä käytäntöjä hyödynnetään uudessa työllisyyspalvelujen kokonaisuudessa, joka käynnistyy 1.1.2017.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela, ilkka.haahtela(at)hel.fi ja Respa-hankkeen projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen, marjukka.kolehmainen(at)hel.fi 

Tommo Koivusalo. (Kuva: Pertti Nisonen)

Henkilöstöuutisia

NewCo YritysHelsingin eläkkeelle jääneen päällikön Timo Onnelan seuraajaksi on valittu KTM Tommo Koivusalo. Aiemmassa tehtävässään Koivusalo toimi viiden vuoden ajan Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa StartUp Schoolin perustajana ja johtajana. Monialaisen ja pitkän yritys- ja johtotehtäväkokemuksen omaava Koivusalo on aiemmin ollut usean yrityksen perustajajäsen ja muun muassa A-Ware Oy:n toimitusjohtaja.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, yrityspalvelut, NewCo Yritys Helsinki, yksikön päällikkö Tommo Koivusalo, tommo.koivusalo(at)hel.fi

Vuonna 1998 tehtävässään aloittanut elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen siirtyy eläkkeelle joulukuun 2016 lopussa. Koko kaupunginkanslian ja elinkeino-osaston väki kiittää pitkäaikaista ja pidettyä kollegaa, jonka rooli Helsingin elinkeinopolitiikan uranuurtajana on ollut merkittävä.