Elinkeino-osaston uutiskirje 3/2017
Helsingin kaupunki
15.
kesäkuuta
2017
Takaisin
Kuva: Pertti Nisonen

Helsingin organisaatio ja kaupunki-ilme uudistuivat

Helsingin ylin johto ja kaupungin organisaatio uudistuivat kesäkuun alussa.

Huhtikuussa valittu kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa 7. kesäkuuta valitsemaan kaupungille uuden johdon. Pormestarina aloitti Jan Vapaavuori ja apulaispormestareina Anni Sinnemäki, Pia Pakarinen, Sanna Vesikansa ja Nasima Razmyar.

Kesäkuun alussa siirryttiin toimialamalliin, jossa 31 viraston ja liikelaitoksen toiminnot siirrettiin neljälle toimialalle. Kaupungin tavoitteena on tuottaa palvelut entistä sujuvammin, tehokkaammin ja asiakaslähtöisemmin.

Organisaatiouudistuksen yhteydessä otettiin käyttöön uusi kaupunki-ilme, jonka tunnuksen muodostaa kehyksen sisään sijoitettu sana Helsinki ja kaupunkikuvasta poimitut 14 väriä. Myös perinteinen vaakuna säilyy ja sitä käytetään juhlallisissa yhteyksissä.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto aloittaa

Kaupunginhallituksen uusi elinkeinojaosto ohjaa kaupungin elinkeino-, kilpailukyky-, maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikkaa. Elinkeinojaosto on strateginen ja isoja linjoja vetävä toimielin, jolla on merkittävä ohjausrooli kaupungin elinkeinopolitiikassa.

Elinkeinojaoston puheenjohtajana toimii pormestari Jan Vapaavuori (kok.). Muut varsinaiset jäsenet ovat Jenni Pajunen (kok.), Daniel Sazonov (kok.), Anni Sinnemäki (vihr.), Sanna Vesikansa (vihr.), Ozan Yanar (vihr.), Kaarin Taipale (sd.), Suldaan Said Ahmed (vas.) ja Silja Borgarsdóttir Sandelin (r.).

Elinkeinojaosto kokoontuu ensimmäisen kerran 26. kesäkuuta ja syyskaudella noin kahden viikon välein. Kokouksien esityslistat, pöytäkirjat ja päätöstiedote julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.

Kaupunginkanslian elinkeino-osastolla sisältövalmisteluun osallistuvat elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevan johdolla yksikön päällikkö Santtu von Bruun, johtava asiantuntija Kimmo Heinonen, elinkeinosuunnittelija Henri Kähönen, suunnittelija Melissa Sharma, erityissuunnittelija Heikki Vento ja erityissuunnittelija Matleena Sierla.

Kuva: Sitra, Sari Gustafsson: World Circular Economy Forum

Helsinki maailman suosituimpien kongressikaupunkien joukossa

Helsinki kipusi sijalle 15 Union of International Associationsin (UIA) kesäkuussa julkistetussa vuosittaisessa kongressikaupunkitilastossa. Kongressikaupunkivertailussa oli mukana 1 459 kaupunkia. Helsinki on nyt myös Pohjoismaiden suosituin kongressikaupunki.

Helsingissä järjestettiin viime vuoden aikana 286 kansainvälistä järjestökongressia, joihin osallistui 60 790 kongressivierasta. Kongressimatkailun taloudelliset vaikutukset olivat Helsingille lähes 115 miljoonaa euroa.

Tänä kesänä Helsinki isännöi muun muassa EAACI-järjestön jättikongressia, joka on osanottajamäärältään maailman suurin allergologian alan tieteellinen kokous. Kongressi järjestetään Messukeskuksessa 17.–21. kesäkuuta, ja se tuo Helsinkiin lähes 7 000 osallistujaa ja yli 12 miljoonaa euron tulot.

Lisätietoja: Helsinki Marketing, kongressipäällikkö Ines Antti-Poika, ines.antti-poika(at)hel.fi 

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen ja HYKS-instituutin toimitusjohtaja Juha Aarvala. Kuva: Kimmo Brandt

Lääketutkimusyhteistyöllä lisää kilpailukykyä

Helsingin kaupungin ja HYKS-instituutin huhtikuussa allekirjoittama lääketutkimussopimus mahdollistaa kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstölle kliinisten lääketutkimusten tekemisen yksiköissään. Helsingin suuri väestöpohja ja potilasmäärä tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet muun muassa kansansairauksien ja ikääntyneiden lääkehoidon tutkimukseen.

Lääketeollisuuden kiinnostus tutkimusyhteistyöhön on suuri, sillä tällä hetkellä perusterveydenhuollon puolella lääketutkimusta on mahdollista tehdä lähinnä yksityisillä lääkäriasemilla.

Elinkeinopoliittisesti lääketutkimustyö on tärkeässä roolissa, kun rakennetaan Helsinkiä kilpailukykyisenä terveyden ja hyvinvoinnin osaamiskeskittymänä ja investointikohteena.

Tutkimusyhteistyö on myös osa Health Capital Helsinki -allianssin yhteistyötä. Lääketutkimusta koskevan yhteistyön edistämiseen on kohdennettu työpanosta myös Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteisen 6Aika-strategian Avoimet Innovaatioalustat -kärkihankkeen kautta.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, yritysasiamies Sanna Hartman, sanna.hartman@hel.fi

Kesätyö vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen

Unilever Finlandin ja Helsingin kaupungin yhdessä toteuttama Jädepyörä-projekti käynnistettiin nyt neljättä kertaa. Kesätöitä tarjoava projekti on hyvä esimerkki siitä miten yritykset voivat työllistää nuoria liiketoimintaansa sopivalla tavalla.

Jädepyörä-projektilla halutaan kannustaa nuoria työuralla ja tarjota heille työelämätaitoja varsinaisen työkokemuksen lisäksi. Projektissa 16–22-vuotiaat nuoret myyvät jäätelöä kahden kuukauden ajan liikkuen polkupyörillä ympäri Helsinkiä. Tänä kesänä 20 nuorta sai projektin kautta kesätyöpaikan.

Kaupunki tekee yhteistyötä myös Helsinki Cup -tapahtuman kanssa. Kymmenen nuorta aloitti 3. huhtikuuta työkokeilun Helsingin kaupungin eri toimialoilla. Kevään aikana nuoret ovat käyneet Metropolian tapahtumatuotannon kurssin ja työskentelevät työkokeilujakson jälkeen Helsinki Cup -tapahtumassa, joka järjestetään 10.–15. heinäkuuta. Nuorten työllistämishanke kestää kokonaisuudessaan 4,5 kuukautta.

Elinkeino-osasto tekee mielellään yhteistyötä yritysten ja tapahtumajärjestäjien kanssa nuorten työllistämiseksi.

Lisätietoja: Elinkeino-osasto, palvelupäällikkö Anna-Maija Aalto, annamaija.aalto(at)hel.fi ja yrityskoordinaattori Tuulia Rauhala-Kaltio, tuulia.rauhala.kaltio(at)hel.fi  

Kuva: Lauri Rotko

Yksi Suomi 100 -juhlavuoden kohokohdista elokuussa

Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-viikonloppu täyttää Helsingin tapahtumilla 25.–27. elokuuta. Helsingin Pohjoisesplanadilla järjestetään jättimäinen Illallinen Suomen taivaan alla -pikniktapahtuma 26. elokuuta. Samana viikonloppuna juhlitaan myös Maailman suurimmat kyläjuhlat ja Syödään yhdessä -pikniktapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia.

Lisäksi kaupungissa koetaan 26. elokuuta Luonnon päivien tapahtumia, Poliisin päivän ohjelmaa ja Valtioneuvoston linnan avoimien ovien tapahtuma.

Loppuvuoden kohokohtiin kuuluu juhlavuoden kunniaksi Helsingin Kaisaniemessä järjestettävä Helsinki Ice Challenge, jonka jännittävät jääkiekko-ottelut pelataan juuri Suomen itsenäisyyspäivän alla, 2. ja 5. joulukuuta. 

Kuva: Chris Vidal Tenomaa

Henkilöstöuutisia

Helsinki Marketingin (ent. Visit Helsinki) toimitusjohtajana aloittaa 1.9.2017 yhtiön nykyinen kehitysjohtaja, FM Laura Aalto. Aalto aloitti yhtiön kehitysjohtajana helmikuussa 2016, ja hän on ollut vastuussa muutosprosessista, jonka aikana Helsinki Marketingissa on siirrytty matkailumarkkinoinnista laaja-alaisempaan kaupunkimarkkinointiin. Helsinki Marketing on Helsingin kaupungin omistama kaupunkimarkkinointiyhtiö.

Kuva: Pertti Nisonen

NewCo YritysHelsingin palvelupäällikkö Toivo Utso sai kesäkuussa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n kultaisen ansioristin pitkästä ja ansiokkaasta työstään yrittäjyyden hyväksi. NewCo YritysHelsinki on markkinointinimi yrityspalvelukokonaisuudelle, jonka toiminnasta vastaavat Helsingin kaupungin elinkeino-osasto ja Helsingin Uusyrityskeskus.

Seuraa meitä! 
Twitter – https://twitter.com/elohelsinki
Blogi – www.hel.fi/kasvunytimessa
www.hel.fi/yritystenhelsinki
www.hel.fi/elinkeino-osasto

Sähköposti: elinkeino-osasto(at)hel.fi