Elinkeino-osaston uutiskirje 4/2017
Helsingin kaupunki
26.
syyskuuta
2017
Takaisin
Kuva: Jussi Hellsten

Maailman toimivin kaupunki – Helsingin kaupunkistrategiaesitys 2017–2021

Helsingin tuoreena visiona on rakentua maailman toimivammaksi kaupungiksi. Vision saavuttaminen edellyttää niin suuria kuin pieniäkin tekoja, joilla Helsinki kehittyy päivä päivältä paremmaksi.

Kaupunginvaltuusto keskusteli strategiasta 13.9. ja päättää siitä 27.9.

Kaupunginvaltuuston kokouksia voi seurata Helsinki-kanavalla

Kuva: Aleksi Poutanen

Helsinki menestyy kansainvälisissä vertailuissa

Helsinki ylsi The Economist -lehden elokuussa julkaistussa The Global Liveability Report 2017 -elämänlaatuvertailussa yhdeksännelle sijalle. Yhteensä vertailussa arvioitiin 140 kaupunkia eri puolilta maailmaa.

Samassa kuussa julkaistiin myös Helsingin sijoittuminen Innovation Capital (iCapital) -kisan kymmenen finalistin joukkoon. iCapital on Euroopan komission noin kahden vuoden välein järjestämä kilpailu, jossa etsitään Euroopan parasta kaupunki-innovaatioekosysteemiä.

Helsinki on viime aikoina menestynyt myös monissa muissa kaupunkivertailuissa. Helsinki näyttäytyy elämänlaadultaan korkeana, digitaalisille yrityksille myönteisenä, ympäristöystävällisenä, luovana älykaupunkina jopa maailmanlaajuisesti vertailtuna. 

My Helsinki -palvelu kokoaa elämys- ja elinkeinosisällön

Helsinki Marketingin tuottama uusi My Helsinki -verkkopalvelu kokoaa yhteen osoitteeseen sekä kaupungin elämyksellisen että elinkeinopuolesta kertovan sisällön.

Asukkaat, vierailijat ja yritykset ovat olleet alusta alkaen mukana tällä hetkellä beta-versiona toimivan verkkopalvelun kehitystyössä.

Uutuutena käyttäjät voivat tehdä palvelussa suosikkilistoja sivuston sisällöistä ja jakaa niitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Palvelua kehitetään jatkuvasti käyttäjien kokemuksia kuunnellen. 

Kaupunki vahvasti mukana EMA-kisassa

Kaupunki, valtioneuvosto ja sosiaali- ja terveysministeriö kumppaneineen tekevät aktiivista yhteistyötä saadakseen Euroopan lääkevirasto EMA:n Helsinkiin.

EMA:n sijoittumisella Helsinkiin olisi merkittäviä elinkeinopoliittisia vaikutuksia. Virasto vahvistaisi Helsingin profiilia kansainvälisenä lääke-, hyvinvointi- ja terveysteknologia-alan keskittymänä. Lisäksi Helsingin tunnettuus lisääntyisi.

Suomessa jo sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) muodostaisivat yhdessä merkittävän terveysalan huippuosaamisen keskuksen. 
Päätös Euroopan lääkeviraston uudelleensijoituksesta tehdään 20. marraskuuta EU:n yleisten asioiden neuvostossa.

Kuva: Jussi Hellsten

Kumppanuus kiinalaisen suuryrityksen kanssa

Kiinalainen suuryritys Tencent on valinnut Helsingin uuden mobiilisovelluksensa kumppanikaupungiksi. Lähes miljardille WeChat-käyttäjälle tarjottava uusi minisovellus on hyödyllinen muun muassa matkailijoille.

Helsingin kohteita ja tapahtumia esitellään sovelluksessa kuvin, tekstein, videoin ja interaktiivisin kartoin. Käyttäjät pystyvät tekemään palvelussa myös matkasuunnitelman. Minisovelluksen lisäksi Helsinki tulee yhteistyön tiimoilta näkymään myös muissa Tencentin palveluissa.

Tencent-yhteistyö kasvattaa Helsingin tunnettuutta ja vetovoimaa kiinalaisten matkailijoiden keskuudessa. WeChat-palvelua käyttää tällä hetkellä jo yli 960 miljoonaa ihmistä.

Helsingin tapahtumakokonaisuus Singaporessa koostui seminaareista, keskustelufoorumeista ja työpajoista.

Helsinki ja 100 yritystä Singaporen SWITCH-viikolla

Helsinki osallistui noin 100 yrityksen kanssa Singaporen teknologia- ja innovaatiotapahtuma SWITCHiin.

Tapahtuman aikana 18.–21.9. kaupunki esittäytyi teemalla Helsinki – Designing Better Life. Kokonaisuuteen osallistuneet yritykset olivat älykaupunki-, meriteknologia-, design, opetus- ja terveysteknologia-aloilta. Yrityksistä noin puolet on startupeja.

Tapahtuman avulla vahvistettiin suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Singaporen markkinoilla ja lisättiin Helsingin tunnettuutta yleisellä tasolla sekä liike-elämän että innovaatioiden keskittymänä koko Kaakkois-Aasian alueella.

Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä ulkoministeriön, Finnish Business Council in Singaporen, Finpron, Smart&Clean -säätiön, Suomi Finland 100 Singapore-yhdistyksen, Gems World Academyn, Aalto-yliopiston ja Singapore Design Councilin sekä useiden muiden kumppanitahojen kanssa.

Helsingin yliopiston uusi Tiedekulma avautui

Helsingin yliopiston uusi Tiedekulma avautui yleisölle 22. syyskuuta. Yliopiston entisestä hallintorakennuksesta tilansa saanut Tiedekulma tarjoaa elämyksiä kaikille tieteestä kiinnostuneille.

Aiemmin Tiedekulma toimi pop-up-tilana Aleksanterinkadulla ja Porthaniassa. Nyt käytössä on tiloja kolmessa kerroksessa. Tiedekulmaan voi mennä kahville tai lounaalle, opiskelemaan, tekemään töitä, varata tiloja omaan käyttöönsä tai osallistua erilaisiin tilaisuuksiin.

Tiedekulmaan muutti myös Helsingin yliopiston ja kaupungin yhteisen Helsinki Think Company -yrittäjyysyhteisön keskustan toimipiste. 

Kuva: Susa Junnola

Ihmisen muotoinen kaupunki esittäytyi HDW:n aikana

Rakentaakseen toimivampaa kaupunkia Helsinki on muodostanut uuden kaupunkitasoisen osallisuus- ja vuorovaikutusmallin, jonka perustana on kaupunkilaisten tieto ja osaaminen. Helsinki Design Weekin (HDW) aikana 7.–17.9. kaupungin kehittämistoiminta tehtiin koettavaksi kaupungintalon aulan avoimessa näyttelytilassa.

Ihmisen muotoinen kaupunki -näyttelyyn oli koottu esimerkkejä siitä, miten Helsinkiä ja sen tarjoamia palveluja on kehitetty asukkaiden kanssa jatkuvassa dialogissa. Lisäksi näyttelyssä sai tutustua muun muassa Helsingin ainutlaatuisen laajoihin 3D-kaupunkitietomalleihin, robottibussiin ja jättää jälkensä kaupungin digitaaliseen vieraskirjaan. 

Seuraa meitä!

Twitter – https://twitter.com/elohelsinki
Blogi – www.hel.fi/kasvunytimessa
www.hel.fi/yritystenhelsinki

Tutustu Yritysten Helsinki -sivuihin myös englanniksi.