Elinkeino-osaston uutiskirje 6/2017
Helsingin kaupunki
19.
joulukuuta
2017
Takaisin

Maailmanluokan startup-keskittymä Campus Marian kehittäminen aluillaan

Helsingissä entisissä Marian sairaalan tiloissa sijaitseva startup-keskus Maria 01 on ollut menestystarina: keskukseen on tulijoita enemmän kuin sinne mahtuu ja tiloissa on jo noin 130 toimijaa ja 700 työpaikkaa.

Nyt alueesta halutaan luoda Helsinkiin uniikki, noin 60 000 neliön Campus Maria, jossa kohtaavat ideoitaan kehittävät startupit, suuryritykset, potentiaalisia tulevaisuuden tähtiä etsivät sijoittajat, kiihdyttämöt ja tutkimus- ja kehitystoiminta.

Uudelleen kaavoitettavalle maa-alueelle etsitään kunnianhimoista toteuttajaa tai toteuttajien yhteenliittymää. Haku alkaa 31. tammikuuta 2018. Valinnassa painotetaan ennen kaikkea rohkeaa ja näkemyksellistä ideaa ja konseptia. Toteuttajat halutaan mukaan jo ennen kaavoituksen aloittamista, jolloin alue voidaan muovata idean mukaan – eikä mukauttaa ideaa kaavoituksen mukaan.

Lisätietoja: projektipäällikkö Gunnar Suikki, Campus Maria, elinkeino-osasto, puh. 040 130 6278, s-posti: gunnar.suikki(at)hel.fi

Länsisatama. Lähde: My Helsinki materiaalipankki.

Helsingin matkailuvuodesta tulossa kaikkien aikojen paras

Helsingissä on tänä vuonna tahkottu nousujohteisia matkailulukuja. Tammi-syyskuussa majoitusliikeyöpymisissä kertyi kasvua peräti 12,4 prosenttia ja kuluvasta vuodesta on tulossa Helsingin matkailuhistorian vilkkain.

Suurimmista lähtömaista parhaiten ovat kasvaneet Venäjä (+39 %), Britannia (+ 24 %), Japani (+ 17 %), Yhdysvallat (+15 %) ja Ruotsi (+13 %).

Ennätyksiä syntyi myös risteilykauden aikana, jolloin Helsingissä kävi 266 risteilyalusta ja 478 000 kansainvälistä risteilymatkustajaa. Kasvua edelliskaudesta kertyi lähes 17 prosenttia.

Järjestäjien odotukset ylittyivät kongressikesänkin osalta. Jo pelkästään touko-syyskuussa järjestettyihin kongresseihin osallistui yli 38 000 vierasta, joka merkitsi noin 25 prosentin kasvua edelliskaudesta.

Lisätietoja: kongressipäällikkö Ines Antti-Poika, Helsinki Marketing, puh. 050 386 3472, s-posti: ines.antti-poika(at)hel.fi

COMB+:n toimitusjohtaja LeoZhu, sijoittaja Monita Mo, suurlähettiläs Chen Li sekä pormestari Jan Vapaavuori Slushin yhteydessä järjestetyssä Sinotrack Goes Slush -tilaisuudessa. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Yrityskiihdyttämö COMB+:n ensimmäinen Kiinan ulkopuolinen toimipaikka Helsinki

Kiinan markkinoille kasvuyrityksiä luotsaavan Sino Track  -ohjelman takana on pekingiläinen yrityskiihdyttämö COMB+, joka on juuri avannut ensimmäisen ulkomaisen toimipisteensä Helsinkiin. Sino Track auttaa kansainvälisiä startupeja ymmärtämään ja menestymään Kiinan liiketoimintaympäristössä.

COMB+:n toimitusjohtaja Leo Zhun mukaan Helsinki valittiin toimipaikaksi keskeisen sijainnin, kukoistavan startup-ekosysteemin ja joka puolella maailmaa hyvin tunnetun kasvuyritystapahtuma Slushin takia.

Helsingissä startupeja sparraa kaupungin tuottama palvelu, NewCo Helsinki, joka tukee eri vaiheissa olevia kasvuyrityksiä, tarjoaa mentorointia ja avaa ovia Helsingin alueen yrittäjyysekosysteemiin. NewCo Helsingin palvelut ovat osa kansainvälistä Startup Exchange -verkostoa, joka tarjoaa kohdemaan paikallista yritysneuvontaa sekä pääsyn maksuttomiin toimistotiloihin. Lisäksi NewCo Helsingistä saa Softlanding-palveluja, joilla tuetaan ulkomaisia alueelle sijoittuvia startupeja.

NewCo Helsinki järjestää yhteistyössä Comb+:n kanssa Science & Technology Startup Forum -tapahtuman 7.-8.2.2018. Tapahtumassa avataan suoria kontakteja helsinkiläisille startupeille Kiinan markkinoille ja vastaavasti madalletaan kynnystä kiinalaisten startupien Helsinkiin sijoittumiselle. Tapahtumaan voi ilmoittautua NewCo Helsingin verkkosivuilla. 

Fiksusta Kalasatamasta on tullut kansainvälisten innovaatiomatkailijoiden suosikkikohde Helsingissä. Viimeisen kahden vuoden aikana asiantuntijavierailijoita on ollut yli 1 500. Kuva: Maija Bergström

Fiksu Kalasatama, Maria 01 ja Games Factory saavat innovaatiorahoitusta

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti myöntää kaupungin innovaatiorahastosta rahoitusta Fiksu Kalasatama -hankkeelle, kasvuyrityskeskittymä Maria 01:n jatkokehittämiselle sekä pelialan keskittymä Games Factoryn käynnistämiseen.

Rahoitusta myönnettiin yhteensä 600 000 euroa. Fiksu Kalasatama ja Maria 01 -hankkeille sidottiin rahoitusta vuoden 2018 lisäksi myös vuosille 2019 ja 2020. Games Factory haki rahoitusta vain vuodelle 2018, ja se myönnettiin ehdollisena edellyttäen riittävää määrää muita rahoittajia.

Helsingin kaupungin innovaatiorahastolla on jatkuva haku vuoden ympäri. Rahasto myöntää varoja Helsingin tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa luoville investointihankkeille. Seuraavat hakemukset käsitellään elinkeinojaostossa helmikuussa 2018.

Lisätietoja: erityissuunnittelija Ida Björkbacka, puh. 09 310 25281, s-posti: ida.bjorkbacka(at)hel.fi

International House Helsingissä toimii myös kaupungin maahanmuuttoneuvonta. Kuva: Susa Junnola

International House Helsinki -palvelulla vilkas startti

Pääkaupunkiseudulle hiljattain muuttaneita kansainvälisiä osaajia ja Uudenmaan alueella toimivia työnantajia palveleva International House Helsinki (IHH) on kerännyt ensimmäisten toimintaviikkojensa aikana päivittäin parisensataa kävijää. Valtaosa asiakkaista on maistraattiin saapuvia väestötietojärjestelmään rekisteröityjiä, jotka voivat nyt samalla käynnillä hyödyntää kaupungin maahanmuuttoneuvonnan, Verohallinnon, Kelan, TE-toimiston ja Eläketurvakeskuksen palveluita.

Uudenmaan maistraatin tiloissa Helsingin Albertinkadulla toimivan IHH:n henkilöasiakaspalvelun pääkohderyhmään kuuluvat ulkomaalaistaustaiset henkilöt, jotka saapuvat seudulle työ- tai yrittäjyysperusteisesti sekä henkilöt, joilla on valmiudet työllistyä avoimille työmarkkinoille ilman laaja-alaisia tukitoimenpiteitä.

International House Helsinki -palvelupilottia koordinoi Helsingin kaupunki ja siihen osallistuvat kaupungin maahanmuuttajaneuvonnan lisäksi Uudenmaan maistraatti, Verohallinnon ja Kelan In To Finland -palvelu, Uudenmaan TE-toimisto, Helsingin seudun kauppakamari ja Eläketurvakeskus. Myöhemmin palvelutarjontaa laajennetaan kattamaan myös muiden toimijoiden, kuten Maahanmuuttoviraston, poliisin ja SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan palveluita.

International House Helsinki -palvelun kehittäminen on osa seudullista Töissä Suomessa -hankekokonaisuutta. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston ja Uudenmaan liiton osarahoittama.

Lisätietoja: projektipäällikkö Elina Nurmi, elinkeino-osasto, Töissä Suomessa -hanke, puh. 040 621 4790, s-posti: elina.nurmi(at)hel.fi

Cityvaraston perustaja ja toimitusjohtaja Ville Stenroos pitää Vuoden 2017 helsinkiläinen yritys -palkintoa erityisen merkityksellisenä siksi, että tunnustuksen ovat antaneet toiset yrittäjät. Kuva: Jaana Tihtonen

Cityvarasto on vuoden 2017 helsinkiläinen yritys

Vuoden 2017 helsinkiläinen yritys -palkinnon voitti kovaa kasvua tehnyt Cityvarasto. Vuonna 1999 perustettu pienvarastoalan yritys on laajentunut alansa markkinajohtajaksi Suomessa. Yrittäjäpalkinto jaettiin 5. joulukuuta Helsingin Yrittäjien itsenäisyysjuhlassa.

Cityvaraston tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu listautuminen First North -kauppapaikalle. Yritys ottaa myös askelia kohti kansainvälisiä markkinoita.
Cityvaraston lisäksi palkittiin vuoden 2017 helsinkiläinen yksinyrittäjä: mindfulness-pioneeri Leena Pennanen Center for Mindfulness Finlandista.

 

Seuraa meitä

www.hel.fi/yritystenhelsinki
Twitter – twitter.com/elohelsinki
Blogi – www.hel.fi/kasvunytimessa