Elinkeino-osaston uutiskirje 5/2014
17.
joulukuuta
2014
Takaisin
Kuva: Riitta Weijola, Vastavalo. Lähde: Visit Finland.

Helsinki valittiin Unescon City of Design -kaupunkien joukkoon

Nimitys Unescon Creative Cities -verkoston designkaupunkien joukkoon vahvistaa entisestään Helsingin asemaa maailman muotoilukaupunkien joukossa.

Kaupunki on sitoutunut strategiassaan monin eri tavoin muotoilun edistämiseen ja käyttöön. Muotoilu on myös yhä merkittävämpi osa yritysten kilpailukykyä. Kaupunki pyrkii lisäämään eri osaamisalojen, kuten muotoilun ja teknologian yhteistyötä, jotta syntyisi lisää kansainvälisiä menestystarinoita.

Designpääkaupunkivuoden perintöä jatkava Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki -projekti kehittää muotoiluun liittyvää osaamista julkisten palveluiden suunnittelussa. Joulukuun alussa alkaneella Design Helsinki/Helsinki Design –keskustelusarjalla kaupunki tiivistää vuoropuhelua muotoilijoiden kanssa entisestään.

Creative Cities -verkostoon kuuluu yhteensä 69 kaupunkia, joista 16 on valittu verkostoon City of Design -kaupunkeina.

 

Kuva: Amanda Kattan

Yrityslinnaa kehitetään yritysten, kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa

YritysHelsingin isännöimän Yrityslinnan palvelujen ja tilojen kehittäminen on aloitettu yhdessä käyttäjien ja kumppaneiden kanssa Linnanhenki-nimeä kantavalla hankkeella. Suunnittelutyössä on mukana Toimiva kaupunki, jonka tavoitteena on edistää muotoilun käyttöä kaupungeissa.

Kehittämistyöllä pyritään luomaan kansainvälisesti kiinnostava, aktiivinen ja ohittamatton palvelukokonaisuus ja kasvukeskus yrittäjyydelle. Suunnitteilla on uudenlainen toimintatapa, joka hyödyttää koko Helsinkiä synnyttämällä uutta liiketoimintaa, lisää työpaikkoja ja vahvistamalla yrittämisen kulttuuria.

Yrityslinnan palvelujen kehittämiseen on kutsuttu mukaan myös Haaga-Helian muotoiluopiskelijoita. Suunnittelun tueksi järjestetään joulu-maaliskuussa neljä työpajaa, joissa muun muassa yritykset pääsevät kertomaan toiveensa ja ideansa.

Lisätietoja: rekrytointikonsultti Elisa Kouvonen, Yrityshelsinki, puh. 09 310 37994, s-posti: elisa.kouvonen@hel.fi


 

BoxIt-ehdotuksen tehneet Erkko Aartti ja Anni Isotalo (vas.), Linear Flow -ehdotuksen tehnyt Timo Hynninen (oik.) ja AirTnC -voittajaehdotuksen tehnyt Karoliina Hartiala (2. oik.).

Vallilan alueen ideakilpailun voittaja AirTnC pyrkii täyttämään tyhjät toimitilat

Lokakuun lopussa käynnistetyllä Vallilan alueen ideakilpailulla haettiin vastausta muun muassa siihen, miten Vallilan yritysalueen, Teollisuuskadun ja koko Vallilan viihtyisyyttä ja toimivuutta voisi parantaa. Määräaikaan mennessä kilpailuun kertyi 18 ehdotusta, joista seitsemän karsiutui mukaan finaaliin. 

Kilpailun voitti Karoliina Hartialan ehdotus AirTnC, joka on uudentyyppinen toimitilojen vuokrauskonsepti. Hartialan mukaan Vallilassa on noin 365 tyhjää toimitilaa, ja ehdotuksen tavoitteena on saada nämä tilat joustavasti ja edullisesti esimerkiksi startup-yritysten käyttöön. Kilpailun kolmas sija jäi jakamatta, sillä toiselle sijalle sijoittui tasapistein kaksi ehdotusta: valoteosten sarjaan perustuva Linear Flow ja liikuteltavista konteista uudenlaisia pop up -liiketiloja muokkaava BoxIt.

Voittajat julkistettiin finaalitilaisuudessa 16. joulukuuta. Kilpailun toteuttivat Helsingin kaupunki ja Vallilassa toimivat yritykset GE Healthcare, Meira, Nordea, OP, SOK ja Sonera yhteistyössä Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa.

Lisätietoja: Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun, puh. 09 310 36258, santtu.vonbruun@hel.fi

 

Leffapiknik. Kuva: Simo Karisalo. Lähde: Helsingin Juhlaviikot.

Uudet tapahtuma-aluekortit tapahtumajärjestäjien avuksi

Helsinki on helpottanut tapahtumajärjestäjien arkea julkaisemalla tapahtuma-aluekortit kaupungin keskeisimmistä tapahtumien järjestämiseen soveltuvista paikoista. Korttien sisältämät tiedot, kartat, ilma- ja panoraamakuvat auttavat järjestäjää arvioimaan paikan soveltuvuutta omaan tarpeeseen.

Haluamansa alueen varaustilanteen voi kätevästi tarkistaa Helsingin kaupungin paikkatietopalvelusta.

Henkilöstöuutisia

YritysHelsingin kasvuyrityspalvelujen palvelupäälliköksi on valittu Teemu Polo. Tiimin vastuualueeseen kuuluu kasvuhakuisten yritysten kehitys-, myynti- ja tukirahoituspalvelut sekä kumppanitoiminta ja pääkaupunkiseudun yritysekosysteemin kehittäminen.

Kasvuyrityspalveluissa on lisäksi aloittanut yritysneuvoja Nita Pilkama ja työllisyyspalveluissa uravalmentaja Petra Simojoki ja työllisyydenhoidon assistentti Antti Mikkola.