Elinkeino-osaston uutiskirje 2/2015
17.
huhtikuuta
2015
Takaisin
Kuva: Lauri Rotko

Helsinki – Suomen yritysmyönteisin kaupunki -toimenpideohjelma hyväksytty

Kaupunginhallitus on hyväksynyt Helsinki Suomen yritysmyönteisin kaupunki -toimenpideohjelman. Toimenpideohjelma sisältää

  • kaupungin yritysmyönteisyyden ja työllisyyden lisäämiseen
  • sekä avaintoimialojen kasvuedellytysten vahvistamiseen tähtäävät toimenpiteet.

Lisätietoja: elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, marja-leena.rinkineva(at)hel.fi, kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun, santtu.vonbruun(at)hel.fi ja kehityspäällikkö Minna Maarttola, minna.maarttola(at)hel.fi

Kuva: Helsingin satama

Älykkään meriteollisuuden yritystoimintaa edistetään

Helsingin kaupunki on käynnistänyt työ- ja elinkeinoministeriön rahoituksella Merit-hankkeen, jossa yhdistetään suomalaista tietotekniikkaosaamista meriteknologiaan ja luodaan uutta kansallista ja kansainvälistä liiketoimintaa.

Meriteollisuudessa on suuret kasvumahdollisuudet, sen liikevaihto on Suomessa jo yli 5 miljardia euroa ja maailmanlaajuisesti lähes 100 miljardia.

Älykkään meriteollisuuden yritystoimintaa tukeva kartoitustyö käynnistettiin tammikuussa. Kartoituksen tulokset sekä toimintaohjelma esitellään 21. huhtikuuta Merit-hankkeen Kick-off-seminaarissa Finlandia-talossa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Ulla Tapaninen, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, ulla.tapaninen(at)hel.fi 

Gymnaestradasta Suomen kaikkien aikojen suurin tapahtuma

Kansainvälinen voimistelufestivaali Gymnaestrada tuo heinäkuussa Helsinkiin 21 000 eri-ikäistä voimistelijaa 50 maasta. Kansainväliseltä osallistujamäärältään tapahtuma on suurin koskaan Suomessa järjestetty tapahtuma.

Voimistelijat esiintyvät Messukeskuksessa, Olympiastadionilla, Helsingin jäähallissa, Sonera Stadiumilla, Senaatintorilla ja Linnanmäellä 12.–18. heinäkuuta. Tapahtuma järjestetään noin 4 000 vapaaehtoisen voimin, ja Helsinkiin odotetaan päivittäin tuhansia katsojia.

Vaikka noin 65 prosenttia osallistujista majoittuu hotellien sijaan kouluilla, on osallistujien arvioitu jättävän pääkaupunkiseudulle noin 25-30 miljoonaa euroa. Tapahtumalla on vahva vaikutus ravintola-, matkailu- ja kaupanalan toimijoille. Lisäksi tapahtuman alihankinnat kasvattavat taloudellista vaikuttavuutta ja työllistävyyttä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Voimisteluliitto, Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja: projektipäällikkö Saija Suominen, saija.suominen(at)hel.fi

Lisää tehoa metropolialueen kasvuyrityskenttään

Aalto Start-Up Center, Espoossa sijaitseva Spinno Enterprise Center, Vantaan kaupunki ja YritysHelsinki aloittavat yhteisen hankkeen, joka keskittyy Uudenmaan kasvuyritystoiminnan kehittämiseen. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa ”Polku – liikeideasta kasvuyritykseksi” -hankkeessa eri osaamisalueiden voimavarat yhdistämällä muodostetaan monipuolinen työskentelymalli, jolla tehostetaan ja nopeutetaan yritysideoiden syntymistä sekä kehittymistä kasvuyrityksiksi.

Tuomalla eri osaajat yhteen, asiantuntemusta voidaan hyödyntää yli kuntarajojen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa pääkaupunkiseudusta kansainvälisesti kilpailukykyinen ympäristö yrittäjyydelle, synnyttää aktiivisesti uusia yritysaihioita ja houkutella yrittäjiä alueelle. Hanke kestää vuoden 2016 loppuun asti. Uusi toimintamalli jää käyttöön hankkeen jälkeen.

Lisätietoja: palvelupäällikkö Teemu Polo, YritysHelsinki, kasvuyrityspalvelut, teemu.polo(at)hel.fi

Kuva: Ana Belèn Abundio

Yrittäjäverkon tilaisuuksista vinkkejä menestykseen

YritysHelsingissä järjestettiin maaliskuussa ensimmäinen Yrittäjäverkon tilaisuus, ja jatkoa on luvassa kuukausittain. Yrittäjäverkko on toimivien ja alkavien yrittäjien kohtaamispaikka, jossa kuullaan huippupuhujien vinkkejä menestymisen tueksi ja luodaan yrittäjille tärkeitä verkostoja. YritysHelsingin kumppaneina järjestelyissä ovat TE-palvelut ja Helsingin Yrittäjät.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja 80 ensimmäisenä ilmoittautunutta pääsee kulloinkin mukaan. Seuraava Yrittäjäverkon tilaisuus on Yrityslinnassa 28. huhtikuuta kello 14–16.30. Ohjelmasta saa lisätietoa Yrityshelsinki.fi-sivujen Ajankohtaista-osiosta.

Lisätietoja: yritysneuvoja Malina Pursiainen, YritysHelsinki, malina.pursiainen(at)hel.fi

Kuva: Ana Belèn Abundio

Kaikille avoin Cafe Yrityslinna avattu

YritysHelsingin asiakkaita ja muita Yrityslinnan kävijöitä palvelee nyt uusi kahvila. Cafe Yrityslinna palvelee arkisin klo 8.30–16. Maukas kotiruokalounas ja runsas salaattibuffet on tarjolla klo 11-14.

Cafe Yrityslinnaa vetää vuodesta 1994 asti toiminut perheyritys ParfaitK Oy, jonka kautta on myös mahdollista vuokrata talon juhlasalia, kahvilatiloja ja kahta saunaa Yrityslinnan aukioloaikojen ulkopuolella.

Lisätietoja: Cafe Yrityslinna, Ensi linja 1, info(at)parfaitk.com

Nuorten työllisyyttä edistetään usealla hankkeella

Forumin kauppakeskus kokeilee yhteistyössä kaupungin maahanmuutto- ja työllisyyspalveluiden kanssa uutta työllistämismallia nuorille. Forumin yrittäjät tarjoavat kevään aikana työttömille nuorille työkokeilupaikkoja kahdeksi kuukaudeksi. Nuoret saavat lisäksi neuvontaa ja koulutusta, ja hankkeen päätteeksi heille pyritään löytämään kesätyöpaikka. Kaupungin Respa-hanke on avustanut Forumin yrityksiä rekrytoinnissa ja käytännön asioiden hoitamisessa TE-toimiston kanssa.

Unilever Finland tarjoaa elinkeino-osaston yrityspalveluiden kanssa toteutettavan projektin avulla kesätöitä jäätelömyynnin parissa 45 nuorelle, 16–22-vuotiaalle helsinkiläiselle. Viime kesänä erinomaisesti sujuneen pilottikauden aikana hanke työllisti 15 nuorta. Nuorille järjestetään työn ohessa erilaisia perehdytyskoulutuksia, joissa he oppivat mm. asiakaspalvelutaitoja ja muita käytännön työelämässä tarvittavia taitoja. Rekrytoinnit toteutetaan monien kanavien kautta, mm. eri oppilaitosten sekä kaupungin Tulevaisuustiskin ja Respa-hankkeen kautta.

Nuoria työllistyy myös torikaupan pariin. Helsingin Tukkutori haki kesäksi yhdeksää nuorta halli- ja torivalvojan tehtäviin. Hakijat valittiin Respan uravalmennettavien joukosta ja työllisyyspalvelut järjesti valituille kattavan koulutuspaketin. Työ alkoi työkokeiluna, joka kestää 13.4.–31.5. välisen ajan. Varsinainen työ jatkuu kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Lisätietoja: Forum-hankkeen osalta projektipäällikkö Marjukka Kolehmainen, marjukka.kolehmainen(at)hel.fi, Unilever-hankeen osalta yrityskoordinaattori Tuulia Rauhala-Kaltio, tuulia.rauhala-kaltio(at)hel.fi ja Tukkutori-hankkeen osalta, uravalmentaja Sami Komppula, sami.komppula(at)hel.fi