Elinkeino-osaston uutiskirje 6/2015
21.
lokakuuta
2015
Takaisin
Kuva: Jussi Hellsten

Brand New Helsinki -blogi avaa keskustelun kaupunkibrändistä

Helsingin brändityön ja markkinointistrategian valmistelun taustaksi on avattu projektin etenemisestä kertova ja keskusteluun kutsuva blogi osoitteessa BrandNewHelsinki.fi.

Brändityön tavoitteena on tuoda kaupungin vahvuuksia entistä paremmin esiin ja parantaa asemia kilpailussa matkailijoista, investoinneista, tapahtumista sekä osaajista.

Liity seuraajien joukkoon ja osallistu keskusteluun: Millaisista asioista pääkaupunkimme vetovoima ja hyvinvointi syntyvät? Millainen on helsinkiläisten yhteinen Helsinki-tarina? Miksi Helsinki on ainutlaatuinen? Mitä helsinkiläisyys on?

Helsingin brändistä kiinnostuneet voivat jakaa näkemyksiään blogin lisäksi some-tunnuksella #brandnewhelsinki. Keskustelut kanavoidaan blogiin.

brandnewhelsinki.fi

Lisätietoja: markkinointipäällikkö Outi Leppälä, kaupunkimarkkinointi, outi.leppala(at)hel.fi

NewCo YritysHelsinki uudistui

Helsingin kaupungin yrityskasvun keskus on nyt nimeltään NewCo YritysHelsinki.

Uudistunut palvelukokonaisuus sujuvoittaa aloittavan tai jo toimivan yrittäjän neuvontaa. NewCo YritysHelsinki on rakentanut uuden palvelupaketin startupeille ja tarjoaa tämän osana palvelua yhdessä yrityksen perustamisneuvonnan kanssa. Kasvupalveluissa tarjotaan kiihdytysohjelman lisäksi palveluja alkuvaiheen startupien vauhdittamiseen.

NewCo Helsinki Accelerator -kiihdytysohjelman kautta maailmalle ponnistavat muun muassa Klevu Search, NinchatCom, Piggy Baggy, RePack, Smarp, Soil Scout, Tespack ja Zero Keyboard, jotka kaikki olivat ehdokkaina myös White Bull Tech Awards -finaalissa 5.–7.10. Barcelonassa.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Timo Onnela, yrityspalvelut, timo.onnela(at)hel.fi

Kaupungin yritysyhteistyössä monia muotoja

Helsinki tehostaa yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä jatkuvasti.

Elinkeino-osaston yrityskoordinaattorien avulla yritykset saavat uusia tekijöitä joukkoonsa ja voivat osallistua nuorten yhteiskuntatakuun talkoisiin tarjoamalla työ- tai työkokeilupaikkoja. Kaupunki toteuttaa yrityksille yksilöllisiä yhteistyöratkaisuja ja yrityskoordinaattorit etsivät työhön sopivan nuoren tai tarvittaessa joukon nuoria. Kaupunki myös räätälöi nuorille valmennuksen sekä erilaisia kursseja yrityksen tarpeiden mukaan.

Elinkeino-osaston tavoitteena on myös vahvistaa kaupungin valmiutta tarjota investointinsa ja toimintonsa kehitys- ja kokeilualustaksi yrityksille ja muille kumppaneille. Viimeisimpänä panostuksena valittiin yritysasiamies Päivi Piispa edistämään erityisesti cleantech-alaan liittyviä kokeiluja. Myöhemmin valitaan toinen yritysasiamies edistämään terveys- ja hyvinvointialan yritysyhteistyötä sekä innovatiivisten ratkaisujen kokeiluja osana sosiaali- ja terveysviraston toimintoja.

Lisäksi yritysyhteistyötä tehdään mm. Health Capital Helsinki -hankkeessa, jossa seutua kehitetään Pohjois-Euroopan parhaaksi Life Science -alojen tutkimus-, innovaatio- ja yrityskeskittymäksi.

Ota yhteyttä jos haluat mukaan yhteistyöhön!

Lisätietoja: maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela, ilkka.haahtela(at)hel.fi, yrityskoordinaattori Marko Kauppinen, marko.kauppinen(at)hel.fi, yritysasiamies Päivi Piispa, paivi.piispa(at)hel.fi ja Health Capital Helsinki -hankkeen projektipäällikkö Tuula Palmen, Helsinki Business Hub, tuula.palmen(at)helsinkibusinesshub.fi

6Aika-hankeideat nyt esille

Helsingin tavoitteena on luoda 6Aika-hankkeen avulla yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tätä kautta uusia työpaikkoja. Hankkeen kolme pääpainopistealuetta ovat avoimet innovaatioalustat, avoin data ja rajapinnat sekä avoin osallisuus ja asiakkuus.

Onko mielessäsi hyvä idea 6Aika-hankkeeksi, tarvitsetko palautetta ideastasi tai etsitkö kumppaneita? Hyödynnä käynnissä oleva ideointi- ja sparrausvaihe ja jalosta ideasi hyväksi pilottihankkeeksi.

Ideointivaihe on valmistautumista viralliseen EAKR-pilottihakuun, joka käynnistyy 1.12.

Lisätietoja mm. sparraustilaisuuksista ja hankehakijan muistilista:
6aika.fi/hankeideat-esiin

Helsinki tekee töitä turvapaikanhakijoiden eteen

Helsingin vastaanottokeskuksen vastuulla oli lokakuun alussa lähes 3 000 turvapaikanhakijaa. Luku kasvaa päivittäin noin 50 henkilöllä. Maahanmuuttovirasto kartoittaa jatkuvasti uusia tiloja turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi. Kaupunki huolehtii Helsingissä oleskelevien kouluikäisten pääsystä kouluun.

Vastaanottopalveluiden järjestämisestä vastaa sosiaali- ja terveysvirasto. Maahanmuuton strategisesta suunnittelusta ja kaupungin maahanmuuttopolitiikan seurannasta vastaava elinkeino-osasto huolehtii myös maahan jäävien pakolaisten kotouttamis- ja työllistymisasioista.

Turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia palvelee lisäksi Helsingin kaupungin 12-kielinen Infopankki.fi-sivusto.

Lisää tietoa turvapaikanhakijoita koskevalta sivustolta: www.hel.fi/turvapaikanhakijat

Lisätietoja: maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut, ilkka.haahtela(at)hel.fi

Helsinki-Finland osasto 2015.

Helsinki houkutteli Expo Realissa voimakkaalla kasvulla

Helsinki on Euroopan nopeimmin kasvavia kaupunkeja, jossa on käynnissä useita alueen suurimpiin kuuluvia kaupunkikehityshankkeita.

Helsinki esittäytyi kiinteistö- ja sijoitusalan Expo Real 2015 -suurtapahtumassa Münchenissä 5.–7.10. teemalla ”Smartest Choice”. Päähuomio kohdistettiin Pasila–Vallila–Kalasatama-akselin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja uutuuskohteisiin kuten Kalasataman Rediin, Pasilan Triplaan ja tornialueeseen sekä Vallilan yrityskeskittymään.

Lisätietoja: elinkeinopäällikkö Nyrki Tuominen, elinkeino-osasto, nyrki.tuominen(at)hel.fi ja kehityspäällikkö Minna Maarttola, kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikkö, minna.maarttola(at)hel.fi

Kuva: Jaakko Kahilaniemi

NewCo YritysHelsinki ja Merit-hanke mukana Slushissa

Helsingin kaupungin yrittäjyyskasvun keskus NewCo YritysHelsinki sekä kaupungin Merit-hanke ovat vahvasti mukana Slushissa.

Slushin Founders’ Dayn aikana 10.11. NewCo-yritysneuvojat sparraavat Slushiin osallistuvia startupeja Sanomatalon tapahtumassa.

Merit-hanke yhdistää meriteollisuutta ja innovatiivisia ICT-paveluja, teollista internetiä ja alan kasvuyrityksiä. Hankkeessa mukana olevia yrittäjiä, kuten Royal Caribbean Lines, Eniram ja TallinkSilja, nähdään Slushin lavoilla 11.–12.11.

Tapahtuman aikana järjestetään lisäksi erillinen The Opportunities of IoT in Maritime Industry -seminaaritapahtuma 12.11. Pasilan Holiday Innissä. Tilaisuus keskittyy merenkulkualan ja laivateollisuuden ICT-haasteisiin ja mukana on useita alan startupeja. Ilmoittautumiset osoitteeseen: iina.oilinki(at)hel.fi.

Osallistu keskusteluun #MerIT-hankkeen LinkedIn-ryhmässä taiTwitterissä ”Elinkeinoasiat HKI”. Lisätietoa: www.hel.fi/merit

Lisätietoja: palvelupäällikkö Teemu Polo, NewCo Accelerator, kasvuyrityspalvelut ja Merit-hankkeen osalta erityisasiantuntija Ulla Tapaninen, kaupungin kilpailukyvyn kehitys, ulla.tapaninen(at)hel.fi