Jakomäen sydän
2.
marraskuuta
2016
Takaisin
Jakomäen keskiosa uudistuu. Paitsi että rakennetaan uusia palvelurakennuksia ja asuntoja, myös viheralueita ja liikennejärjestelyitä parannetaan. Kuva: Uusi kaupunki -kollektiivi / Rudanko Kankkunen arkkitehdit

Mikä Jakomäen sydän on?

Jakomäen sydän on hanke, jossa kaupungin palvelut kootaan yhteen rakennukseen ja muista peruskorjausta odottavista rakennuksista luovutaan. Uusi tai peruskorjattu ja laajennettu rakennus tehdään osoitteeseen Somerikkopolku 6 nykyisen yläkoulun rakennuksen yhteyteen. Uimahalli jää paikoilleen. Rakennus valmistunee vuonna 2020.

Tarpeettomat rakennukset puretaan, jolloin tonteille on mahdollista rakentaa uusia asuintaloja. Muutos koskee Jakomäen peruskoulua, päiväkoti Kotiloa ja päiväkoti Naavaa, leikkipuisto Jakomäkeä ja Jakomäen nuorisotaloa sekä yhdistysten kokoontumistiloja. Rakennustöiden yhteydessä parannetaan myös liikennejärjestelyjä ja virkistysalueita.

Jakomäen sydän on myös allianssi, jonka muodostavat Helsingin kaupunki, rakennusliike NCC sekä sen omistama suunnittelutoimisto Optiplan.

Jakomäen asukkaat ja muut toimijat ovat mukana uuden suunnittelussa. Kuva asukastyöpajasta. Kuva: Uusi kaupunki kollektiivi

Kaupunki kokeilee uutta tapaa toteuttaa rakennushanke

”Yleensä kunnat kilpailuttavat rakennushankkeen suunnittelijat ja urakoitsijat jokaista peruskorjausta varten erikseen ja kilpailutuksen voittaa halvimman hinnan tarjonnut yritys,” kertoo hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Uuden palvelurakennuksen tavoitehinnaksi on asetettu 30 miljoonaa euroa jo kilpailutusvaiheessa.

”Allianssissa kaupunki kilpailutti ensin yhteistyökumppanit. Nyt kaupunki, NCC ja Optiplan etsivät parasta vaihtoehtoa ratkaista alueen peruskorjattavien rakennusten ja asuinrakentamisen yhtälöä. Erillisten peruskorjausten sijaan pystymme nyt hakemaan uutta ilmettä koko Jakomäen keskiosaan.”

Jakomäen sydän -allianssin tavoitteet 

Yksi onnistunut esimerkki allianssi-hankkeesta on Tampereelle vuonna 2017 valmistuva Rantatunneli. Siinä voimansa yhdistivät Tampereen kaupunki, Liikennevirasto, urakoitsija ja suunnittelijat. Linkistä voit lukea lisää onnistuneesta allianssista.

Arkkitehtuurikilpailu on käynnissä

Jakomäen keskiosan uudistaminen alkaa arkkitehtuurikutsukilpailulla. Kilpailuun ilmoittautuminen on käynnissä 1.-30.11.2016. Varsinainen kilpailuaika alkaa 15.12.2016 ja voittaja julkistetaan 28.4.2017. Kilpailun pohjalta laaditaan alueelle myös asemakaavan muutos.

Kilpailutyöt ovat yleisön nähtävillä ja kommentoitavina töiden arvostelun aikana Jakomäen kirjastolla sekä verkossa kerrokantasi.hel.fi -palvelussa huhtikuussa 2017. 

Pysy kuulolla

Jakomäen keskiosa mullistuu lähivuosina, kun peruskoulun rakennusten tilalle nousee uusi tai laajennettu palvelurakennus. Rakennukseen muuttaa aikanaan peruskoulu, päiväkoti ja leikkipuisto sekä nuorisotila. Tilaa varataan myös asukastoiminnalle. Nykyisten rakennusten tilalle suunnitellaan mahdollisesti asuintaloja.

Jakomäen sydän -uutisia lähetämme aika ajoin, kun meillä on hankkeen tiimoilta uutta kerrottavaa. Voit seurata hankkeen etenemistä myös Uutta Helsinkiä -sivuilta.