Jakomäen sydän
Painopenger valmistelee rakentamista
19.
kesäkuuta
2018
Takaisin
Jakomäenpolun kevyenliikenteen reitillä kulkijat ohjataan väliaikaiselle kiertotielle päivisin painopenkereen rakentamisen ajan.

Rakentamisen valmistelu alkaa – Jakomäenpolulle väliaikainen kiertotie

Rakentamisen valmistelu alkaa Jakomäen sydämessä tänä kesänä. Leikkipuiston Jakomäenpolun puoleiseen päähän, suunnitteilla olevan palvelurakennuksen tontille tehdään kiviaineksesta painopenger. Samalla leikkipuiston Jakomäenpolun sisäänkäynti poistuu käytöstä, ja kulku leikkipuistoon siirtyy urheilukentän puolelle.

Penkereen tekeminen kestää noin neljä viikkoa, minkä aikana Jakomäenpolku suljetaan päivisin uimahallin ja aukion väliltä turvallisuussyistä. Kiviaines kuljetetaan paikalle kuorma-autoilla, ja kuljetukset pyritään ajamaan arkisin kello 7–17 välillä.

Kuorma-autojen reitti kulkee ostoskeskuksen suunnasta, ja myös kirjaston edessä olevat parkkipaikat ovat poissa käytöstä kuljetusten ajaksi. Kulkijat ohjataan kiertotielle opastein ja liikenteenohjauksella, ja reittimuutoksista tiedotetaan tarkemmin paikalla olevilla opasteilla. Painopenkereen rakentaminen on suunniteltu alkavaksi kesäkuun lopulla, viikolla 25, ja työn on tarkoitus valmistua heinäkuun aikana. Ensin paikalta kaadetaan puita ja alue aidataan, minkä  jälkeen kiviainesten kuljetuksen on suunniteltu alkavan juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Painopenger tiivistää leikkipihan maaperää

Painopenger on kiviaineksesta kasattava, parin metrin korkuinen ja noin 50 metriä pitkä penger. Se tiivistää omalla painollaan Jakomäen sydämeen suunniteltavan koulu-, päiväkoti-, leikkipuisto- ja nuorisotalorakennuksen tulevan leikkipihan maaperää. Painopenger on paikoillaan noin vuoden ja se puretaan palvelurakennuksen rakentamisen yhteydessä. Penkereen tehtävänä on tiivistää turvepohjaista maaperää ja ehkäistä tulevan päiväkodin ja leikkipuiston pihan painumista.

Muutoksia leikkipuistossa kesällä ja syksyllä

Uuden palvelurakennuksen valmistelu tuo muutoksia myös leikkipuisto Jakomäen toimintaan. Leikkipuisto toimii normaalisti kesän 2018 ajan, joskin kulku tapahtuu pohjoisen puoleisesta sisäänkäynnistä, urheilukenttien suunnasta. Syyskauden alkaessa leikkipuisto Jakomäki muuttaa väistötiloihin Kolupolun koulun kentälle, ja uuden rakennuksen valmistelu Jakomäen sydämessä etenee.

Leikkipuisto sai leikkityömaan

Leikkipuisto Jakomäki juhli 50-vuotissynttäreitään kesäkuun yhdeksäntenä päivänä iloisen juhlan merkeissä. Samalla puistossa valmistauduttiin tuleviin rakennustöihin, kun leikkipuisto sai lahjaksi leikkityömaan, jonka avulla pienimmät puiston käyttäjät voivat tutustua työmaan toimintaan sopivassa mittakaavassa. Juhlan jälkeen leikkityömaa jatkaa puistossakävijöiden käytössä.

Leikkivälineiden suosikeista äänestettiin

Synttäreiden kunniaksi leikkipuiston juhlavieraat saivat äänestää suosikkiaan uudelle leikkipihalle suunniteltavista leikkivälineistä. Äänestämään pääsi yhdestä leikkivälineestä päiväkodin pihalla, yhdestä koulun pihalla sekä yhdestä leikkipuistossa. Kustakin välineestä oli esillä kolme vaihtoehtoa, joista kaupunkilaiset saivat valita suosikkinsa.

Suosikkinsa parhaasta leikkimajasta, tasapainoiluvälineestä, kiipeilytelineestä ja asfalttimaalauksesta valitsi yli 100 eri-ikäistä leikkipuiston käyttäjää, joten pihasuunnittelijat saivat apua työhönsä leikkimisen todellisilta asiantuntijoilta. Äänestys oli kaikille avoin, ja lopulliset leikkivälinevalinnat tehdään suunnittelun ja rakentamisen edetessä käyttäjien mielipidettä kuunnellen.

Havainnekuva Jakomäen sydämeen suunniteltavasta palvelurakennuksesta.

Jakomäen sydämen kaava ja hankesuunnitelma etenevät

Uutta palvelurakennusta on suunniteltu kevään aikana yhdessä talon tulevien käyttäjien kanssa. Asemakaavan odotetaan vahvistuvan vuoden 2018 loppuun mennessä. Kaupunginvaltuusto päättää kaavasta ja rakentamisesta syksyllä 2018. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää kaavasta ja rakentamisesta syksyllä 2018, ja rakentamisen suunnitellaan alkavan vuonna 2019.

Tietoa asemakaavamuutoksesta löydät tästä linkistä »

Mikäli sinulla on kysyttävää hankkeesta, voit lähettää niitä esimerkiksi Facebookin kautta: https://www.facebook.com/HelsinkiKaupunkiymparisto/