Kalasataman uutiskirje 1/2012
Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus
16.
lokakuuta
2012
Takaisin
City-talossa yhteinen oleskelutila ja yhteissaunat sijoittuvat kattokerrokseen. Niihin liittyvät suuret kattoterassit ja viherkatot, joissa on sekä ruukkupuutarhamaisia osia että maksaruohokattoa. Kuva: Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus

Täällä asutaan jo

Ensimmäiset asukkaat kotiutuivat Kalasatamaan elokuussa. Muuttoautot toivat asukkaita 63:een autottomassa korttelissa sijaitsevaan kaupungin vuokra-asuntoon. Vuoden 2013 alussa Kalasatamassa asuu jo lähes 1 000 asukasta. Lisää kaupungin vuokra-asuntoja valmistuu marraskuussa Leonkadulle. Hoasin opiskelija-asuntoihin on jo muutettu, ja kohta muutetaan myös OP-Eläkekassan ja S-Asuntojen vuokrakohteisiin ja Att:n rakennuttamaan asumisoikeuskohteeseen. Lujatalo on luopunut tontinvarauksestaan Kalasatamassa Sörnäistenniemen kärjessä. Kaupunki hakee tontille uuden rakennuttajan.

Asukkaiden arkipäivän asioissa auttaa koteihin jaettu Kalasataman asukaspaketti, jonka voi lukea myös verkosta.

Syksyn infratyöt

• Parrulaiturin katu- ja rantarakenteet, valmistuu syksyllä 2013, urakoitsija E.M. Pekkinen Oy
• Arielinkadun silta, valmistuu syksyllä 2013, urakoitsija E.M. Pekkinen Oy
• Sompasaaren kanava (1. rakennusvaihe), valmistuu syksyllä 2013, urakoitsija E.M. Pekkinen Oy
• Arielinaltaan alatason kiveys, valmistuu loppuvuodesta 2012, urakoitsija NCC Oy
• Junonkadun silta on valmistunut, urakoitsija NCC Oy
• Jätteiden imukeräysputken asennuksia Capellan puistotiellä ja Leonkadulla, valmistuu loppuvuodesta 2012, urakoitsija NCC Oy

Kalasataman keskuksen kiertotiejärjestelyt siirtyvät

Itäväylän ja Hermanin rantatien väliaikaiset liikennejärjestelyt otetaan käyttöön kun Kalasataman keskuksen asemakaava on saanut lainvoiman. Keskuksen asemakaavasta on tehty valitus, jonka käsittelystä hallinto-oikeus antaa aikataulun lokakuussa. Kaupunki on antanut vastineensa valitukseen syyskuussa.

”Kaupungin järjestämään tontinluovutuskilpailuun saatiin kuusi ehdotusta. Arviointiryhmä piti Wangaratan erityisenä vahvuutena arkkitehtonisesti korkealaatuisia julkisivuja ja asuntojen pohjaratkaisuja”, kertoo arviointiryhmän puheenjohtaja Martti Tallila kiinteistövirastosta. Kuva arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula.

Fiskarin korttelin tontinluovutuskilpailu ratkennut

Helsingin kaupunki järjesti Sörnäistenniemen Fiskari-korttelin kerrostalojen toteutuksesta kilpailun, jonka voitti SATO Oyj:n ehdotus kahdesta monisävyisestä tiilirakennuksesta. Wangaratta-nimisen kohteen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula. Rakennustöihin päästäneen syksyllä 2013. Kahdelle tonteista rakennetaan vapaarahoitteisia hitasasuntoja ja kolmannelle omistusasuntoja ilman hitas-ehtoja. Hitas-tontit vuokrataan, ja kolmannen tontin kaupunki myy rakennuttajalle noin 4,4 miljoonalla eurolla.

Kaupunki investoi – uusia kaupunginosia rakennetaan

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen mukaan kaupunki investoi vuonna 2013 yhteensä 675 miljoonalla eurolla. Kaupunki investoi merkittävästi Kalasataman, Jätkäsaaren, Pasilan ja Kruunuvuorenrannan rakentamiseen. Uusissa kaupunginosissa tehdään esirakentamista ja rakennetaan puistoja ja katuja.

Vuonna 2013 Pasilaan on varattu 23 miljoonaa euroa, Kalasatamaan 23 miljoonaa euroa ja Länsisatamaan 18 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan kolmen vuoden aikana Pasilan rakentamiseen on varattu 101 miljoonaa euroa, Kalasatamaan 85 miljoonaa euroa ja Länsisatamaan 60 miljoonaa euroa.

Talonrakennusinvestointeihin vuonna 2013 on varattu yhteensä 183 miljoonaa euroa. Summasta uudis- ja lisärakennushankkeisiin on varattu runsaat 61 miljoonaa euroa, korjaushankkeisiin runsaat 121 miljoonaa euroa. Valtuusto käsittelee kaupunginjohtajan talousarvioehdotusta marraskuussa.

Konttiaukiolla on tunnelmaa. Tapahtumista löytää lisätietoja Bermuda Helsingin nettisivuilta www.bermudahelsinki.com. Kuva: Juho Minerva

Kaupunkilaiset ovat ottaneet Kalasataman omakseen

Jo muutaman vuoden ajan kaupunki on luovuttanut Kalasataman rantareitin varren Konttiaukiolta merikontteja avoimia ja ilmaisia tapahtumia järjestäville tahoille. Konttiaukion tapahtumakalenteria pyörittävän Bermuda Helsingin mukaan viime kesänä järjestettiin noin 130 tapahtumaa. Varjokissafestivaalille oli jopa 1000 ilmoittautunutta. Muita tapahtumia olivat mm. ulkoilmaelokuvat, taidenäyttelyt, pyöräpajat, kirjoittajatreffit ja lukuisat musiikkitapahtumat sunnuntaitansseista punk-keikkoihin.

Suosituksi kesäkahvilaksi nouseeen Ihanan kahvilan yrittäjä Sanni Jouhki palkittiin kaupunkikulttuurin rohkeasta elävöittämisestä. Kalasataman eteläkärjessä nautittiin kahvista ja ihanista maisemista kontissa toimivassa kahvilassa jo toista kesää.

”Mammutti sopii Kalasatamaan myös siksi, että koko alueen rakentaminenhan on jo itsessään mammuttimainen projekti”, sanoo Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen. Kuva: Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus

Mammutti on ensimmäinen ympäristötaideteos

Kalasataman kaakkoiskärjestä katselee merelle viiden metrin korkuinen mammutti. Kyseessä on Kuvataideakatemian opiskelija Riitta Kopran työ, joka on samalla Kalasataman ensimmäinen väliaikainen taideteos. Teräksestä, turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista rakennettu teos on kooltaan 10 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen aidon mammutin kokoinen. Paikallaan Kalasataman kärjessä se saattaa olla jopa useita vuosia ennen kuin rakentaminen kyseisellä alueella alkaa.

Kalasataman infopiste rakentamisen viestinnän tukena

Kalastaman rakentamiseen voi tutustua työmaiden keskellä ravintola Vanhan Kalasataman aulassa. Osoitteessa Parrulaituri 2 on kolmannessa kerroksessa infopiste, josta löytyvät rakentamisen näyttelyseinäkkeet. Saatavilla on esitteitä ja rakentamisaikatauluja. Isoista ikkunoista näkee suoraan ympäröiville työmaille. Infopisteen aineistoja ylläpitää Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskus.

Kalasataman infopiste, ravintola Vanha Kalasatama, Parrulaituri 2. Infopiste on avoinna ravintolan aukioloaikoina.

Mies sarjakuvan takana

Omapäisen projektinjohtaja Masa Takalan seikkailut Kalasatamassa piirtää graafikko Anssi Keränen. Sarjan toistuva juonikuvio on Masa Takalan yritys nopeuttaa asioiden kulkua. Kun rakentaja vielä hieman hölmistyneenä kuuntelee Masan suuria visioita Kalasataman valmistumisesta 2030-luvulla, vauhdittaa Masa rakentamisintoa potkulla takalistoon: Pom! Ja kun mittamiehen vedenkorkeuspuhe menee liian monimutkaiseksi, vaientaa Masa selittäjän vääntämällä mittakynän hänen kaulansa ympäri: Gulps. Sarjakuvan tuottaa Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus.

Julkaisutiedot

Kalasataman rakentamisen uutiskirje 2012
Julkaisija: Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus
Toimituskunta: Kalasataman aluerakentamisprojekti Hannu Asikainen, Anni Bäckman, Petri Hoppula
Uutiskirjeen toimitus: vastaava tiedottaja Mari-Anne Aronen
Ilmestyy vähintään 4 kertaa vuodessa. Tilaukset: taske.keto@hel.fi
Muut mediat: www.uuttahelsinkia.fi, www.kalasatama.fi, www.facebook.com/kalasatama