Kalasataman uutiskirje 1/2013
Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus
7.
helmikuuta
2013
Takaisin
Sörnäistenniemellä ollaan vauhdissa asuntohankkeiden kanssa. Tänä vuonna valmistuu lähes 600 asuntoa. Kuva: Tero Pajukallio, joulukuu 2012.

2013 valmistuneita ja valmistuvia asuntohankkeita

• S-Asuntojen 107 asuntoa Kotikortteliin (valmis)
• Att:n Hitas-kohde, ns. Studio-talo autottomaan kortteliin
• NCC:n Hitas- ja vapaarahoitteiset omistuskohteet
• Conectin kaupunkipientalot
• Kotikortteliin OP-Eläkekassan vapaarahoitteisia vuokrakohteita ja S-Asuntojen asumisoikeuskohde
• Saton vapaarahoitteinen vuokrakohde, Hitas-kohde ja kaupunkipientalot

Kevään infratyöt

• Sompasaarenkanavan, Parrulaiturin ja Arielinkadun sillan rakentaminen on käynnissä.
• Sörnäistenniemellä ja Kyläsaarenkujalla tehdään lumen ja roudan sulettua katujen pintarakenteita katuosuuksilla, joiden kohdalla viereinen rakennus on valmistunut.
• Junonkadun sillan viimeistelytyöt ovat käynnissä.

Sähkövarasto on puistomuuntamon kokoinen ja riippuu akuston koosta. Kalasataman varasto saattaisi olla kooltaan noin 15 m x 2,5 m x 2,5 m (l x s x k), kertoo Dick Kronman ABB:ltä.

Energiaa varastoon

Kalasatama on älykkäiden energiajärjestelmien pilottikohde, jossa tullaan myös varastoimaan energiaa. Varastointi mahdollistaa energian joustavan käytön erilaisissa kysyntätilanteissa ja toisaalta varastoinnilla voidaan varmistaa energian saatavuus. 

Kalasatamaan rakennetaan uusi sähköasema. Sen yhteyteen tulee sähkövarasto, jonka purkauskapasiteetti vastaa noin 4 000 aurinkopaneelin huipputehoa. Maailmalla on jonkin verran sähkövarastoja palvelemassa energiayhtiöiden ja teollisuuden tarpeita. Kalasataman pilotissa saadaan ensi kertaa kokemusta sähkövaraston toiminnasta älykkään, alueellisen keskijänniteverkon aktiivisena tasapainottajana. Pilottihankkeesta vastaavat Helen Sähköverkko Oy ja ABB.   

Sähköenergian varastointi on tuotannon ja kulutuksen tasapainon hallintaa, jossa voidaan joustavasti huomioida paikallisesti tuotetun aurinko- ja tuulisähkön sekä kulutuksen vaihtelut. Varastointi mahdollistaa sähköverkon joustavan käytön ja voi varmistaa sähkön saatavuuden myös poikkeustilanteissa.

Redi palvelee Kalasataman alueen ja keskuksen yhteyteen rakennettavien tornitalojen asukkaita, mutta myös laajemmin koko pääkaupunkiseutua.

Redi tulee

Kalasataman keskukseen tuleva kauppakeskus on saanut nimekseen Redi. Nimi viittaa sataman edustalla olevaan laivojen ankkurointialueeseen. Redi rakennetaan kolmeen tasoon metroaseman viereen, tulevien tornitalojen juurelle.

Muodin, vapaa-ajan sekä päivittäistavarakaupat sisältävä keskus tulee valmistuessaan olemaan Suomen viidenneksi suurin kauppakeskus. Keskukseen tulee pääsemään luontevasti eri suunnista julkisilla yhteyksillä ja yksityisautoilla. Myös pysäköintilaitos rakennetaan.

Redin ensimmäisen osan on suunniteltu valmistuvan vuonna 2016 ja koko keskuksen 2017. Kalasataman keskuksen rakentaa SRV.

Tyylitelty sininen kuvio toimii kirjoitusasussa kirjaimena A ja toistuu eri kokoisena graafisissa elementeissä.

Kalasataman alueilme ja tarina valmistuivat

Syksyn lopulla työstetty Kalasataman alueilme on valmistunut. Pentagon Designin suunnittelema Kalasataman kirjoitusasu ja graafiset elementit ovat Kalasataman toimijoiden, rakennuttajien ja virastojen käytettävissä. Ilmeen lisäksi tehtiin myös Kalasataman tarina, jonka kirjoitti Sami Anteroinen. Tarina koostuu viidestä moduulista, jotka kukin kertovat lyhyesti mistä Kalasatamassa on kyse.

Kuva: Teurastamo

Teurastamo heräsi henkiin

Kalasataman kupeessa sijaitseva Teurastamo otetaan vaiheittain uuteen käyttöön. Kaupungin teurastuslaitokseksi aikoinaan rakennetulla alueella ravintolat ja myymälät pääsevät kokeilemaan siipiään. Rakennuksia remontoidaan vähitellen ja ensimmäiset ravintolat ja myymälät ovat jo aloittaneet toimintansa.

 

Tiesitkö että nämä löytyvät jo Teurastamolta:
• ravintola Kellohalli
• Pasta Factoryn Helsingin tehtaanmyymälä ja Makumakun noutopuoti
• Tuoretorin noutopuoti ja lihakauppa
• ravintola Teurastamon Portti
• pizzauuni ja luistinrata pihalla!

 

Ja lisää on tulossa:
• opetuskeittiö ja cocktailkoulu Flavour Studio
• kiinalaiseen katuruokaan erikoistunut ravintola Ho´s Food
• Ravintolapäivästä alkunsa saanut B-Smokery

Julkaisutiedot

Kalasataman rakentamisen uutiskirje 1/2013.
Julkaisija: Helsingin kaupunki, talous- ja suunnittelukeskus
Toimituskunta: Kalasataman aluerakentamisprojekti Hannu Asikainen, Anni Bäckman, Petri Hoppula
Uutiskirjeen toimitus: vastaava tiedottaja Mari-Anne Aronen
Ilmestyy vähintään 4 kertaa vuodessa. Tilaukset: taske.keto@hel.fi
Muut mediat: www.uuttahelsinkia.fi, www.kalasatama.fi, www.facebook.com/kalasatama