Kalasataman uutiskirje 1/2014
Helsingin kaupunginkanslia
18.
kesäkuuta
2014
Takaisin
Kuva: Maija Toivanen / Helsingin taidemuseo.

Veteen piirretty viiva julkistettiin

Kalasataman ensimmäinen pysyvä taideteos Veteen piirretty viiva julkistettiin 21.5. Kuvanveistäjä Timo Heinon teos sijaitsee Capellan puistotien varressa.

Pääasiassa paikkasidonnaisena tilataiteilijana tunnettu Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen
ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos on kaksitoista metriä korkea ja se koostuu hiilenmustasta kajakista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta.

Kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuneuvoon. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa – veteen piirrettyä viivaa.

Teos on ensimmäinen Kalasataman ympäristötaideprojektin mukainen hankinta.

Havainnekuva: Insinööritoimisto Pontek Oy.

Isoisänsillan rakentaminen alkanee syksyllä

Isoisänsillan urakoitsijanvalinnasta tehty valitus markkinaoikeuteen on valittajan toimesta peruttu. Rakennusvirasto arvioi, että Isoisänsillan rakentaminen käynnistyy syksyllä 2014. Rakentamisen aikataulusta tiedotetaan enemmän, kun siitä saadaan tarkempaa tietoa.

Uuden peruskoulun tilat rakennetaan kahdessa vaiheessa. Havainnekuva: JKMM Arkkitehdit.

Koulun ja päiväkodin rakentaminen alkaa

Helsingin kaupunki rakennuttaa Kalasatamaan uuden peruskoulun ja päiväkodin. Osoitteeseen Polariksenkatu 1 toteutetaan tilat yli sadalle päiväkotilapselle ja 700 peruskoulun oppilaalle.

Tilat on tarkoitus rakentaa kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan päiväkoti sekä peruskoulun tilat 1.–2. luokkien lapsille. Näiden tilojen rakentaminen alkaa kesäkuussa 2014, ja tilat valmistuvat vuoden 2015 loppuun mennessä. Päiväkoti aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa ja näillä näkymin koulu käynnistyy syyslukukaudeksi 2016.

Toisessa vaiheessa valmistuvat peruskoulun 3.–9. luokkien tilat, joiden rakentamisesta päätetään myöhemmin. Koulussa sovelletaan uusia oppimisteknologioita. Oppimisen uudet areenat, kuten verkkoyhteisöt, yhteistyöverkostot sekä kulttuuri ja taide eri muotoineen, ovat osa tulevaisuuden oppimista.

Varhaiskasvatus- ja koulutoiminnan ohella tiloja on mahdollista käyttää iltaisin ja viikonloppuisin alueen asukkaiden harrastus- ja kokoontumispaikkana. Arkkitehtisuunnittelijana on toiminut JKMM Arkkitehdit Oy, joka voitti rakennuksesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun.

Itäväylän kiertotien pyöräilyn ja jalankulun yhteys on avattu Sörnäistenniemen ja Kulosaarensillan välisellä osuudella. Kuva: Anni Bäckman.

Jalankulkuun ja pyöräilyyn uusia reittejä

Parrulaiturin ja Parrukadun välille, Hanasaaren voimalaitoksen pohjoispuolelle, on avattu väliaikainen jalankulun ja pyöräilyn reitti, joka on käytössä myös silloin kun Parrukatu on osittain suljettuna Suvilahden tapahtumien aikana.

Myös Itäväylän kiertotien pyöräilyn ja jalankulun yhteys on avattu Sörnäistenniemen ja Kulosaarensillan väliselle osuudelle. Yhteys parantaa liikkumista Kalasatamasta itään. Lisäksi Kulosaaren sillan pohjoispuolelta on kesäkuussa avattu jalankulun ja pyöräilyn yhteys alas Kalasatamaan Capellan puistotielle.

Kuva: Jussi Hellsten / Visit Finland.

Suvilahdessa tapahtuu

Kalasatamassa järjestettävät kesätapahtumat lisäävät liikkujien määrää alueella. Suvilahdessa järjestetään kesällä 2014 kaksi isompaa tapahtumaa: Tuska-festivaali 27.–29.6. ja Flow-festivaali 8.–10.8. Näiden tapahtumien ja niiden rakentamisen ja purkamisen aikana Parrukatu on Suvilahden kohdalla suljettuna. Uusi Parrulaiturin ja Parrukadun välinen jalankulun ja pyöräilyn yhteys on koko ajan käytettävissä. Suvilahdessa järjestetään myös useita muita tapahtumia, lisätietoja www.suvilahti.fi/tapahtumia.

Myös Kyläsaaressa Kulosaaren sillan pohjoispuolella on normaalia enemmän kävijöitä 15–16.8. järjestettävän Weekend-festivaalin aikaan.

Diakonia-ammattikorkeakoulu siirtyy Kyläsaareen. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Stefan Ahlman Oy.

Diakonia-ammattikorkeakoulun rakentaminen on alkanut

Diakonia-ammattikorkeakoulun uusien tilojen rakentaminen Kyläsaaren pohjoisosassa on alkanut kesäkuussa 2014. Ammattikorkeakoulu siirtyy Kyläsaareen kokonaisuudessaan sisältäen korkeakoulun opetus-, kirjasto-, hallinto- ja yhteiskäyttötilat sekä kappelin. Kappeli palvelee myös lähialueen asukkaita ja alueella vierailevia. Rakennus valmistuu vuonna 2016. Rakennuksen julkisivu pohjoisesta Hermannin Rantatietä pitkin lähestyttäessä on tarkoitus valaista muuttumaan kirkkovuoden liturgisten värien mukaisesti.

Julkaisutiedot

Kalasataman rakentamisen uutiskirje 1/2014.
Julkaisija: Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Toimituskunta: Kalasataman aluerakentamisprojekti Hannu Asikainen, Anni Bäckman, Petri Hoppula
Uutiskirjeen toimitus: vastaava tiedottaja Anne Hämäläinen
Uutiskirjeen tilaus ja peruutus: www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama
Muut mediat: www.uuttahelsinkia.fi, www.kalasatama.fi, www.facebook.com/kalasatama