Kalasataman uutiskirje
31.
lokakuuta
2016
Takaisin
Metro on tärkeä tekijä, kun yritys miettii sijaintiaan. Kulkuyhteydet Kalasatamaan ovat kunnossa. Kuva: Laura Oja

Kalasatama on lunastanut paikkansa yrityskeskittymänä 

Keskon uuden pääkonttorin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta 2017. SRV:n rakentama Redin kauppakeskus nousee Kulosaaren sillan kupeeseen rivakassa tahdissa. Lindström Investin kolme toimitaloa ovat täynnä. Uudet Rantatien Kasvu ja Rantatien Loikka tuovat lisää toimitilaa 12 000 neliön verran. Ensi vuoden lopulla valmistuvan Rantatien Kasvun kaikki tilat on jo vuokrattu. Helsingin kaupunkiympäristötoimialan toimitalo on tulossa muutaman vuoden päästä.

”Syitä oli monia, mutta sijainnissa saavutettavuus ratkaisee. Kampuksen on oltava paikalla, jonne pääsee helposti pyörällä, julkisilla liikennevälineillä ja autolla", kertoo K-kampuksen projektijohtaja Leif Backman Keskosta.

Kruunusillat tulee olemaan Helsingin uusi maamerkki. Kuva: Helsingin kaupunki ja WSP

Kruunusillat askeleen lähempänä toteutusta

Kruunusillat-yhteys on hyväksytty kaupunginvaltuustossa, joten hanke etenee kohti toteutusvaihetta. Noin kymmenen kilometrin mittainen raitiotieyhteys tulee Helsingin keskustasta Laajasalon Yliskylään. Reitti kulkee Hakaniemen, Kalasataman eteläosan ja Korkeasaaren kautta. Suunnitelman mukaan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2018 ja liikennöinti koko yhteydellä vuonna 2026.

Kalasatamaan rakennetaan koteja niin omistus- kuin vuokra-asunnoiksi. Senioritalo Kotisataman terassilta aukeaa näkymä yli Kalasataman. Kuva: Laura Oja

Asuntorakentaminen alkaa Sompasaaressa ja Verkkosaaressa

Ensi vuonna asuntorakentaminen alkaa Kalasatamassa Redissä, Sompasaaressa ja Verkkosaaren eteläosassa. Vuonna 2017 käynnistyy yli tuhannen asunnon rakentaminen. Parhaillaan rakennetaan Sörnäistenniemessä, jonne viimeinen asunto valmistuu 2018. Kalasatamassa on 2018 lopussa noin 4 000 asukasta ja vuoden 2020 lopulla jo 7 500 asukasta.

Kalasataman uuden koulun tilat mahdollistavat sen, että opetus on toiminnallista, ilmiökeskeistä, siinä on tutkiva ote ja sitä tehdään yhdessä. Kuva: Laura Oja

Pulpetiton koulu niittää mainetta maailmalla

Kalasatamassa on uusi Kalasataman peruskoulu, johon Brahenpuiston erityiskoulu yhdistyy. Tänä lukuvuonna koulussa on noin 120 oppilasta, ja se laajenee vuoteen 2020 mennessä noin 700 oppilaan peruskouluksi. Koulu on ollut esillä World Design Capital Taipein päätapahtumassa. Muotoilijat Klaus ja Elina Aalto ovat suunnitelleet interaktiivisen New School Helsinki -näyttelytilan, jossa pääsi kokemaan Kalasataman koulun ja oppimistilanteen virtuaalisesti. Katso video oheisesta linkistä.

Väliaikainen leikkipaikka on otettu riemulla vastaan. Kuva: Laura Oja

Kalasatamanpuistoon pelikenttä

Kalasatamanpuistoon koulun edustalle rakennetaan hiekkatekonurmipintainen pelikenttä, joka voidaan jäädyttää talveksi luistelua varten. Kentän lähelle tulee penkkejä ja istuskelutasoja. Kenttä erotetaan muusta puistosta pensasistutuksilla ja Arielinkadun puolelta matalalla maastokummulla. Kalasatamanpuiston ensimmäinen osa on valmis ja pelikentän rakentaminen on aloitettu.