Kalasataman uutiskirje
Toukokuu 2016
2.
toukokuuta
2016
Takaisin
Kuva: Tero Pajukallio

Isoisänsillan avajaisia juhlitaan 1. kesäkuuta

Isoisänsilta Kalasataman ja Mustikkamaan välille valmistuu. Sillan avajaiset pidetään keskiviikkona 1. kesäkuuta. Avajaiset alkavat kello 15 virallisella nauhanleikkuulla ja jatkuvat pitkin iltapäivää mukavalla, monipuolisella ohjelmalla kaikenikäisille. Avajaisia ovat järjestämässä kaupungin lisäksi myös monet Kalasatamassa ja Mustikkamaalla toimivat yhteisöt.

Silta avaa Kalasatamasta suoran reitin Mustikkamaan virkistysalueille. Sillan myötä Kalasatamasta tulee myös Korkeasaaren metroasema.

Villu Jaanisoon Kuukkeli on toinen Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta. Kuva: HAM.

Kuukkeli on tullut Kalasatamaan

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon teos Kuukkeli julkistettiin satapäisen yleisön läsnä ollessa 28. huhtikuuta. Lähes kuusi metriä korkea veistos on sijoitettu näkyvälle paikalle, Junonkadun ja Leonkadun risteyksessä olevan asuintalon edustalle.

Suurikokoisen, värikkään veistoksen ulkopinta on durat-uusiomuovituotetta, jota on yhteensä käytetty noin 4 000 kiloa. Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ”sielunlintua”, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Kuukkelille tai kuukkelin näkemiselle on annettu erilaisia syvällisiä merkityksiä. Teoksen julkistanut taidemuseon projektisuunnittelija Klas Fontell lupailikin Kuukkelin tuovan nyt onnea kalasatamalaisille, jotka sen päivittäin näkevät.

Vuonna 2015 Kalasatamassa järjestettiin muun muassa Kokemuksellisia kävelykierroksia. Kuva: Esitystaiteen keskus.

Tapahtumantäyteinen loppuvuosi

Kalasatamaan on luvassa runsaasti tapahtumia. Ympäristötaidehankkeen vuoden 2016 tapahtumista on käyty tarjouskilpailu. Tänä vuonna Kalasatamaan hankitaan neljä tapahtumaa tai tapahtumasarjaa.

Tulossa ovat Teatteri ILMI Ö:n vaellusnäytelmä Kalasatama, Gospel Helsingin gospeltyöpaja ja konsertti, Sysinä ry:n RAKSA-tanssi ja Kulttuuriyhdistys Lila ry:n hanke Poiju.

Tapahtumien tiimoilta on luvassa runsaasti ja monipuolisesti esimerkiksi erilaisia työpajoja. Näistä kerrotaan lähempänä tarkemmin Uutta Helsinkiä -verkkosivuilla osoitteessa www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama ja Kalasataman Facebook-sivuilla www.facebook.com/kalasatama.

Havainnekuva: Maanlumo Oy

Kalasatamanpuiston ensimmäinen vaihe valmistuu

Kalasatamanpuiston ensimmäinen vaihe eli puiston eteläosa valmistuu syyskuun 2016 loppuun mennessä ja leikkipaikka valmistuu jo kesäkuun 2016 lopussa. Viherrakentaminen on juuri käynnistynyt.

Puiston toisessa rakennusvaiheessa koulun viereen rakennetaan liikuntakenttä. Sen rakentaminen käynnistyy ensimmäisen vaiheen valmistuttua. Kenttä valmistuu loppuvuonna 2017.

Kuva: Tero Pajukallio

Asukasilta 18. toukokuuta

Kalasataman asukasilta pidetään keskiviikkona 18. toukokuuta Suvilahden Tiivistämössä (Kaasutehtaankatu 1). Ohjelma alkaa kello 18.00, kahvitarjoilu jo kello 17.30.

Illan ohjelmassa on tietoa muun muassa Kalasataman rakentumisen yleisistä asioista ja aikatauluista, ajankohtaisista asemakaavoista, koulun toiminnan käynnistymisestä, Redin rakentamisen ajankohtaisista asioista ja Fiksusta Kalasatamasta. Aiempaan tapaan asukasilta on myös sopiva paikka ja aika aluetta koskeville kysymyksille.

Kartta Tiivistämön sijainnista Suvilahdessa

Joustotilat tunnistaa tarrasta

Kalasatamassa käynnistyy toukokuussa joustotilapalvelu, joka tarjoaa Kalasatamassa ja sen ympäristössä olevia vapaita tiloja esimerkiksi kokoontumisiin, harrastamiseen, lyhytaikaiseen työntekoon tai pop up -myymälöiksi.

Varattavat joustotilat tunnistaa oheisesta tarrasta, ja tilavarauksia voi tehdä Flextila.com-varauspalvelussa. Samassa osoitteessa voi tarjota myös uusia tiloja joustotilakäyttöön.

www.flextila.com

Julkaisutiedot

Kalasataman rakentamisen uutiskirje toukokuu 2016
Julkaisija: Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Tilaukset ja peruutukset: www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama
Muut mediat: www.uuttahelsinkia.fi, www.facebook.com/kalasatama