Kalasataman uutiskirje
13.
helmikuuta
2017
Takaisin
Rakentaminen etenee Kalasatamassa Kulosaaren sillan etelä- ja pohjoispuolella. Kuva: Tero Pajukallio / Helsingin kaupunki

Rakentaminen etenee

 • K-kampuksen rakentaminen on alkanut maanrakennustöillä Redin pohjoispuolelle Hermannin rantatien varteen.
 • Sompasaaressa ja Verkkosaaren etelä-osassa tehdään esirakentamista ja katujen rakentaminen on käynnissä. Kalasatamanpuistoon rakennetaan pelikenttää koulun viereen.
 • Verkkosaaren pohjoisosan asemakaava on hyväksytty. Alueelle päästään rakentamaan asuntoja 3 600 asukkaalle 2020 alkaen. Alueelle tulee myös ryhmärakentamista. Kaavassa on lisäksi tontti isoa päiväkotia varten ja pienvenesatama.
  Kaavaselostus
 • Katso myös koonti vuoden 2017 rakentamisen etapeista
 • Rakentamisen aikataulukarttoja päivitetään säännöllisesti
Tulevaisuudessa Kalasatamasta löytyy työpaikkoja paitsi isoista pääkonttoreista ja muista toimitaloista, mutta myös kivijalkaliikkeistä. Kuva: Tero Pajukallio / Helsingin kaupunki

Isojen lukujen Kalasatama

 • Kalasataman päivitetyn väestöennusteen perusteella arvioidaan, että Kalasatamassa on vuoteen 2040 mennessä 25 000 asukasta.
 • Vuonna 2017 käynnistyy 1100 uuden asunnon rakentaminen.
 • Kalasataman metroaseman läheisyyteen on tulossa noin 5000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Vuoteen 2040 mennessä Kalasatamassa arvioidaan olevan noin 10 000 työpaikkaa.
Viime vuonna Kalasatamassa nähtiin muun muassa Sysinä ry:n raksatansseja. Kuva: Mikko Keski-Vähälä

Ympäristötaidetapahtumia tulossa myös ensi kesänä

Tämän vuoden ympäristötaidetapahtumista jätettiin 15 hakemusta. Päätökset tehdään talven aikana. 
Viime vuoden tapahtumakoonti 

Nopeat kokeilut jatkuvat

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelman viimeisin tarjouskierros houkutteli 34 tarjousta ilmastopositiivisista kokeiluista. Tarjouksissa nousi esiin mm. liikkuminen, pysäköinti, hiilijalanjäljen vähentäminen ja osallistaminen.  Mukaan pääsivät

 • Green House Effect: Kaupunkikeidas – viherratkaisut kotipihoihin ja kiinteistöhin
 • Parkkisähkö oy: Smart minigrid – sähköautojen lataamisen ja aurinkosähkön yhdistelmäkokeilu
 • Witrafi oy: Rentapark – parkkipaikkojen vertaisvuokrauspalvelu
 • Elwedo oy: taloyhtiöiden tuottama aurinkosähkö hyödyksi asukkaille
 • The Natural Step: Kotihiili – ilmastofiksuja käytäntöjä ja kannustimia asukkaille

Kokeilut käynnistetään saman tien. Kokeilukierros toteutetaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön kanssa.

Capellan kansalaistila Setlementtiasuntojen talossa on yksi Kalasataman joustotiloista. Kuva: Forum Virium

Joustavat tilat, tyytyväiset käyttäjät

Helsingissä ja muissa kaupungeissa on valtava määrä tiloja, joiden joustavampi ja ketterämpi käyttö hyödyttäisi niin tilojen omistajia kuin käyttäjiä. Kalasataman Joustotilat-hankkeessa kokeillaan alueen kaikkien vuokrattavissa olevien tilojen tuomista yhteen Flextila-järjestelmään, josta tiloja voi varata vaikkapa vain tunniksi. Mukana palvelussa on toimistotiloja ja vapaa-ajan aktiviteetteihin sopivia tiloja, kuten Capellan kansalaistila. Jo varattavissa olevien tilojen rinnalle haetaan aktiivisesti uusia, erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia tiloja.

Uudenlaista, palkittua asuntomarkkinointia

 SRV:n Suvilahdessa sijaitseva Redi Living Lab palkittiin Asuntomarkkinat 2017 -tapahtumassa asuntomarkkinoiden vuoden 2016 kolmanneksi parhaana innovaationa. Työmaan vieressä olevassa esittelytilassa pääsee tutustumaan Redin palveluihin ja kahteen valmistuvan tornitalon testiasuntoon sekä koko Kalasataman alueeseen.

Living Lab video