Kalasataman uutiskirje
21.
toukokuuta
2018
Takaisin
Kuva: Riku Pihlanto

Viimeisiä katutöitä Sörnäistenniemessä

  • Sörnäistenniemen viimeinen katu-urakka käynnistyy toukokuussa: Parrulaiturin, Junonkadun ja Leonkadun keskeneräiset osuudet viimeistellään siten, että reitit ovat valmiita, kun bussiliikenne käynnistyy siellä 13.8. Muut viimeisteltävät katuosuudet valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.
  • Kulosaarensillan baanat ja Verkkosaaren puoleinen melukaide valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.
  • Capellan puistotien ja Capellanaukion rantamuurit sekä portaat valmistuvat kesällä 2019.
  • Polariksenkatu 9 kohta viimeistellään 2019, kun talonrakentaminen on valmistunut.

Muuta kiinostavaa

  • Mustikkamaan koirapuisto avautuu kokonaisuudessaan touko-kesäkuun vaihteessa.
  • Helen Oy toimittaa kesäkuussa kokeiluna kaksi aurinkosähköpenkkiä Parrulaiturin ulokkeelle Sompasaarenaltaan kohdalla.  
  • Sataman vanha huoltorakennus on purettu ja alue on tarkoitus maisemoida muutamaksi vuodeksi tulevan loppukesän ja syksyn aikana. Tilapäinen maisemointi voisi olla paikallaan enintään viisi vuotta, ja sen jälkeen tilalle on tarkoitus suunnitella uusi rakennus, johon on tulossa myös palveluyhtiöiden hallinnoimana asukkaita palvelevaa yhteiskerhotilaa.
Kuva: Tero Pajukallio

Katuja avautuu

  • Redin rakennustyömaan kohdalla suljettuna olleet Kulosaarensillan polkupyöräilyn ja jalankulun väylät on avattu 4/2018.
  • Koksikatu avataan liikenteelle kesäkuun alkupuolella.
  • Työpajankatu avataan liikenteelle syyskuussa kun Redi avautuu.
Harppi ja tähdet. Kuva Maija Toivanen.

Kesällä tapahtuu – ympäristötaidetapatumat käynnistyvät jälleen

Myös tänä kesänä tehdään yhdessä ympäristötaidetapahtumia. Tapahtumia tuottamaan on valittu julkisen haun kautta neljä toimijaa; Kalasataman asukasyhdistys järjestää kotoisan asukasjuhlan, Maria Baric Company näyttävän tuliteatteriesityksen, Red Nose Companyn tapahtumapäivässä yhdistetään eri taiteenlajeja musiikista klovneriaan ja Susanna Leinonen Companyn monitaiteinen Kalasatama in motion -hanke lähestyy Kalasatamaa liikkeen ja elokuvan keinoin. Seuraa viestintäämme tapahtumista www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama

Kyläsaaressa julkistetaan 24.5. klo 16 Riikka Purosen ympäristötaideteos Harppi ja tähdet. Tervetuloa veistoksen julkistamistilaisuuteen Toukolan rantapuistoon!

Seuraava taidepenkkiryhmä asennetaan Sompasaarenkanavan viereen toukokuun lopussa.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Robottibussi Suvilahdessa

Suvilahdessa liikennöivän robottibussin avulla selvitetään, miten helsinkiläiset kokevat robottibussit ja automaattiliikenteen. Suvilahden robottibussi liikennöi Suvilahdessa säävarauksella. Sen reitti kulkee Suvilahden portilta Stadin panimon kautta Sörnäisten rantatielle. SOHJOA-hankkeen bussin toiminnasta vastaavat Metropolia ammattikorkeakoulun operaattorit.

Teurastamolle aurinkoenergiaa

Tukkutori panostaa ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Vuosia haviteltu aurinkovoimala toteutui vihdoin, kun lihatukkuhallin ja ravintola Kellohallin katoille alettiin asentaa aurinkopaneeleja huhtikuussa. Katon 243 paneelia tuottavat noin kymmenen prosenttia rakennuksen sähkönkulutuksesta. 

Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Kalasatama on voittanut kansainvälisen KNX-palkinnon maailman laajimpana älykaupunkialustana 

Kalasatamasta on tulossa maailman laajin yhtenäinen kiinteistöteknologian standardia hyödyntävä alue. Tällä hetkellä standardia hyödyntää Helenin toimittama Hima-palvelu, jonka avulla asukkaat voivat itse säädellä kotiensa energian- ja vedenkulutusta kulutusta sekä ohjata sähköjä älypuhelimella tai tabletilla.

Helsingin Kalasataman älykäs kaupunginosa voitti kansainvälisessä KNX Award -kilpailussa oman sarjansa ensimmäisen palkinnon. Kalasataman älykkäät kiinteistö- ja huoneistoautomaatio sekä energiaratkaisut olivat kilpailussa mukana 40 muun ehdotuksen kanssa. Kaikkiaan kansainväliseen KNX Award -kilpailuun tuli lähes 10 000 ehdotusta.