Uusi Pasila -uutiskirje
29.
lokakuuta
2014
Takaisin
Kuva: Erja Mutanen

Syksy on sillanrakentamisen aikaa

Elokuussa käynnistyneet katu- ja aluerakentamistyöt Keski-Pasilan keskuksen Triplan rakennusalueella sekä sen läheisyydessä ovat olleet esimakua tulevasta Pasilan uudistumisesta. Uuden Pasilansillan rakentaminen nykyisen sillan eteläpuolelle on edennyt suunnitellusti ja aikataulussa. Pasilan asukkaille ja ohikulkijoille sillan rakentaminen on näkynyt ja kuulunut jonkin verran, mutta loppuvuotta kohti työmaan aiheuttama melu vähenee.

Tällä hetkellä käynnissä ovat sillan alusrakenteiden betonointityöt sekä sillan kannen valutukitelineiden asennustyöt. Sillan kannen muottityöt aloitetaan lähiviikkoina. Nämä työvaiheet jatkuvat joulu- ja tammikuulle, mutta töillä ei ole vaikutusta kevyen liikenteen kulkuun.

Veturitie on louhintatöiden vuoksi siirretty 300 metriä pitkälle kiertotielle, joka sijaitsee Pasilansillan alla vanhalla ratapihalla, nykyisen Veturitien itäpuolella. Liikenne kulkee kiertotiellä kesään 2015 saakka. Kiertoreitillä on edelleen alennettu nopeusrajoitus 30 km/h.

Kuva: Liisa Takala

Tulevat ratikkalinjat puhuttivat

HSL:n asukastilaisuudessa 22. syyskuuta Länsi-Pasilassa käytiin vilkasta keskustelua alueen tulevista raitiovaunuyhteyksistä. HSL suunnittelee tuleville vuosille huomattavia muutoksia koko Helsingin raitiolinjastoon, ja myös Pasilassa reitit uudistuvat.

Monet asukkaat toivoivat, että ratikka ajaisi jatkossakin Pasilanraitiota pitkin ja että nykyinen suora yhteys Mannerheimintielle säilyy. HSL:n suunnittelijat vakuuttivat, että kaikki palaute käydään huolella läpi ennen kuin raitioliikenteen linjastosuunnitelma lopullisesti hyväksytään. Asukastilaisuuteen osallistui kuutisenkymmentä pasilalaista.

Triplan nettisivut on avattu

YIT:n rakentama Keski-Pasilan keskus Tripla esittäytyy omilla nettisivuillaan www.yit.fi/tripla. Sivuilla on laajasti tietoa koko hankkeesta ja niitä tullaan päivittämään hankkeen edetessä. Nettisivut on tehty Triplalle luodun oman visuaalisen ilmeen mukaisiksi.

Triplan tuleva kauppakeskus ja muiden kaupallisten palveluiden kokonaisuus on nimetty Mall of Triplaksi ja sillä on oma tunnus sekä Triplasta johdettu ilme. Sekä Triplan että Mall of Triplan ilmeet ja tunnukset ovat Suunnittelutoimisto BOTHin käsialaa. 

Projektinjohtaja Niina Puumalainen Helsingin kaupungilta ja YIT:n Pasilan siltatyömaan vastaava työnjohtaja Mikko Saresma kertoivat Pasilan uudistushankkeesta. Mukana menossa oli Pasilan asukastalon vastaava Veikko Väisänen. Kuva: Noora Valkonen.

Uusi Pasila esittäytyi Pasila-viikolla

Pasilan uudistumissuunnitelmia esiteltiin helsinkiläisille Pasila-viikon päätapahtumassa Maistraatintorilla lauantaina 6. syyskuuta. Aurinko paistoi ja keskustelu kävi vilkkaana.

Pasila-viikko on vuotuinen tapahtuma, joka on suunnattu kaikille helsinkiläisille. Tänä vuonna mukana olivat ensi kertaa myös Pasilan uudistumishankkeesta vastaavat Helsingin kaupunki , YIT ja Liikennevirasto.

Asukkaita askarruttivat muun muassa joukkoliikenteen muutokset, uusi lisäraide, asunnot sekä rakennustöiden aiheuttamat mahdolliset haitat. Yksi kysymyksiin vastaajista oli hankkeen projektinjohtaja Niina Puumalainen Helsingin kaupungilta.

”Sijoitamme Pasilan kehittämiseen satoja miljoonia euroja. Se osoittaa, että Pasilan alue on Helsingin kaupungille erittäin tärkeä ja kaupunki haluaa panostaa alueen kehittämiseen”, Puumalainen kiteytti Pasila-seuran haastattelussa.

Saman teltan alla tapahtumassa oli Helsingin Kaupunginteatteri, joka toteuttaa alueella Pääroolissa Pasila -hankkeen. Pääroolissa Pasila tuo asukkaat ja Pasilassa työskentelevät ja vierailevat yhteen taiteen tekemisen kautta. Valmisteilla on joulukalenteri, jonka 24 luukkua levittäytyvät pitkin ja poikin Pasilaa joulukuussa. Kalenterin jokainen luukku edustaa eri tahoa. Uusi Pasila -hankkeen oma luukku on 9. joulukuuta. 

Hahmotelma Keski-Pasilan tornialueesta pohjoisesta katsottuna. Etualalla Tripla-keskus. Kuva: 3 D Render.

Kerro mielipiteesi Pasilan tornialueesta

Kaupunkilaiset voivat nyt ottaa kantaa Keski-Pasilan tornialueen suunnitteluun. Pasilan sillan eteläpuolelle kaavaillusta 8–10 tornitalon alueesta järjestetään ensi vuoden syksyllä kansainvälinen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu. Kilpailuohjelman luonnos on kaupunkilaisten kommentoitavana 16. marraskuuta asti.

Kaupunkilaisten lisäksi kilpailuohjelmaan voivat vaikuttaa kilpailun mahdolliset osallistujat. Heillä on mahdollisuus antaa palautetta ohjelmasta kilpailuseminaarissa sekä keskusteluissa kilpailun järjestäjien kanssa joulu–tammikuussa. Kilpailuohjelma viimeistellään kevään aikana.

Helsinki High-rise -kilpailulla haetaan korkeatasoista suunnitelmaa koko tornialueelle sekä toteuttajaa vähintään aloitusalueelle eli 1–2 tornitalolle. Kilpailutyöt arvioidaan pelkästään laatukriteerein. Kilpailun voittaja sitoutuu rakentamaan suunnitelmansa mukaisen aloitusalueen, jonka rakennusoikeudesta voittaja maksaa etukäteen sovitun hinnan. Voittajalla on myöhemmin mahdollisuus ostaa myös optioalueen rakennusoikeudet. Aloitusalue sijaitsee junaradan länsireunassa Pasilansillan ja Veturitallien välissä.

Kilpailu alkaa yleisellä ilmoittautumiskutsulla syyskuussa 2015, ja aloitusalueen rakentamisen arvioidaan voivan alkaa keväällä 2018. Kilpailun järjestävät Helsingin kaupunki ja Suomen valtio. 

Kuva: Factor Nova

Pasila esillä kansainvälisessä kiinteistö- ja sijoitusalan tapahtumassa Expo Realissa

Pasila oli Helsingin kärkihankkeena esillä Münchenissä 6.–8.lokakuuta järjestetyssä Expo Real -tapahtumassa, joka on Euroopan suurin vuotuinen kiinteistö- ja sijoitusalan tapahtuma. Pasilan tornialueesta järjestettävää kansainvälistä suunnittelu- ja toteutuskilpailua oli esittelemässä projektipäällikkö Dan Mollgren kaupunkisuunnitteluvirastosta. Triplaa, Helsingin uutta aktiivista keskustaa Pasilassa olivat tapahtumassa esittelemässä myös rakennusyhtiö YIT:n edustajat.

Messujärjestäjän Messe Münchenin mukaan tapahtumaan osallistui yhteensä yli 35 000 kävijää 34 maasta. Näytteilleasettajia oli yli 1 500. Osanottajat olivat kiinteistökehittäjiä, rakentajia, sijoittajia, rahoittajia, arkkitehtejä, suunnittelijoita sekä seutukuntien ja kaupunkien edustajia. Median edustajia oli mukana yli tuhat.

Tietoa Pasilan muutoksesta

www.uusipasila.fi
www.yit.fi/tripla
www.facebook.com/pasilauudistuu
Pasilan alueen ratatyöt Liikenneviraston sivuilla 
Ilmoitustaulu Resiinakujalla
Palautetta Helsingin kaupungille voi antaa osoitteessa www.hel.fi/palaute.

Uusi Pasila -uutiskirje 4 / 2014.
Julkaisija: Helsingin kaupunki, yhteistyössä Senaatti-kiinteistöt, YIT, Liikennevirasto, HSL.
Uutiskirjeen toimitus: vastaava tiedottaja Anne Hämäläinen, Helsingin kaupunginkanslia, talous- ja elinkeinoviestintä.
Uutiskirjeen tilaus ja peruutus
Muut mediat: www.uusipasila.fiwww.uuttahelsinkia.fi, www.senaatti.fiwww.yit.fi, www.liikennevirasto.fiwww.hsl.fi, www.facebook.com/pasilauudistuu