Uusi Pasila -uutiskirje / Marraskuu 2016
16.
marraskuuta
2016
Takaisin
Pasilan väliaikaisen asema Ratapihan tien suunnasta. Havainnekuva: YIT.

Pasilaan tulossa väliaikainen asema maaliskuussa

Keski-Pasilan mittava uudistuminen etenee Pasilan aseman ja alueen liikennejärjestelyjen muutoksilla. Pasilan nykyinen asema puretaan asemahallin lattiatasoa myöten ja rakennustöiden ajan on käytössä väliaikainen asema. Uudesta asemasta tulee osa Keski-Pasilan keskukseksi rakennettavaa Triplaa.

Väliaikainen asema toteutetaan siltarakenteena: asemasilta kulkee raiteiden päällä, siirtymäsilta vie Ratapihantien yli Itä-Pasilan puolelle ja yhdyssiltaa pitkin kuljetaan siirtymäsillalta Opastinsillalle. Asemasillan itäpäässä on kolmikerroksinen väliaikainen asemarakennus, jossa on lämpimiä odotustiloja sekä kaksi liiketilaa.

Noin 10 metriä leveältä asemasillalta on hissit ja portaat jokaiselle laiturille. Siirtymäsilta Ratapihantien yli Veturitorille on noin viiden metrin levyinen ja sen itäpäädystä on kulku katutasoon portaita pitkin tai hissillä. Aseman saattoliikenne on Veturitorilla, samoin kuin 130 pyöräpysäköintipaikkaa.

Käyttöön maaliskuussa

Väliaikainen asema otetaan käyttöön maaliskuussa 2017 ja se palvelee matkustajia syksyyn 2019 saakka, jolloin uusi Pasilan asema, Triplan kauppakeskus ja pysäköintilaitos valmistuvat. Kevään 2017 ajan väliaikainen ja nykyinen asema ovat yhtä aikaa käytössä. Nykyinen asema suljetaan kesäkuussa 2017 ja sen purku aloitetaan.

Osa väliaikaisen aseman siltarakenteesta on jo paikallaan. Loppuvuoden aikana rakennetaan Ratapihantien ylittävä siirtymäsilta sekä Opastinsillalle vievä yhdyssilta. Niiden perustustyöt vaikuttavat jonkin verran liikenteeseen. Töistä tiedotetaan erikseen. Ajoyhteys Veturiparkkiin säilyy entisellään.

Pasilan asema on Suomen toiseksi vilkkain asema, jolla pysähtyvät kaikki junat lukuun ottamatta Pietariin kulkevaa Allegroa. Matkustajille on väliaikaisella asemalla odotustiloja sekä asemarakennuksessa että asemasillalla. Asemalla on myös R-kioski, Subway-ravintola ja WC-tilat sekä VR:n ja HSL:n lippuautomaatit. Lisäksi junalippuja voi ostaa R-kioskilta ja itsepalvelukanavista. Asemalla on myös Liikenneviraston vastuulla olevat aikataulunäytöt ja kuulutusjärjestelmä. Matkatavarasäilytystä tai pankkiautomaattia ei tilanpuutteesta johtuen ole.

Väliaikaisenkin aseman aikana käytössä on myös aseman pohjoinen alikulku, jossa on aikataulunäytöt ja HSL:n lippuautomaatti. Pohjoinen alikulku on sopivin reitti esimerkiksi Messukeskukseen ja Hartwall Arenalle.

Vaikutuksia joukkoliikenteeseen kesäkuussa

Väliaikaisen aseman käyttöönotto vaikuttaa vaiheittain jalankulkuun ja joukkoliikennevälineen vaihtoon Pasilassa. Joukkoliikenne kulkee rakennustöistä huolimatta, mutta bussi- ja raitiovaunupysäkkien paikat muuttuvat.

Lue lisää Uusi Pasila -sivuilta