Uusi Pasila -uutiskirje / Joulukuu 2017
7.
joulukuuta
2017
Takaisin
Uusi joukkoliikenneterminaali tulee aseman edustalle. Havainnekuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Joukkoliikenneterminaalin työt alkavat Pasilansillalla

Pasilan joukkoliikenneterminaalin valmistelevat rakennustyöt alkavat Pasilansillalla joulukuussa 2017. Hankkeessa Pasilansiltaa levennetään ja sen itäpäätä korjataan. Uusi joukkoliikenneterminaali tulee aseman edustalle. Haitat liikenteelle ovat urakan alussa vähäiset mutta ne lisääntyvät kesällä ja syksyllä 2018. Työt kestävät lokakuuhun 2019.

Joukkoliikenneterminaali ja siihen liittyvät työt on yksi merkittävimmin Pasilan ja lähiseudun liikenteeseen vaikuttavista työmaista lähivuosina. Työt alkavat Pasilansillan itäpäähän tehtävillä työnaikaisilla liikennejärjestelyillä, jossa sillalta lännestä päin Ratapihantielle etelään kääntyvä kaista poistuu ja siirtyy keskimmäiselle kaistalle. Samalla sillan eteläreunassa oleva jalankulku- ja pyöräkaista siirretään keskemmälle, vanhalle ajoradalle.

Alkuvaiheessa töiden pääpaino tulee olemaan Pasilansillan alla, rata-alueella. Keväällä 2018 työt siirtyvät sillan päälle ja Ratapihantien risteysalueelle. Läheisillä kaduilla Helen Sähköverkko Oy tekee terminaalin tarpeisiin liittyviä kaapelitöitä.

Urakassa Pasilansillan itäpäätä korjataan ja aseman edustalla siltaa levennetään noin 13 metriä. Uuden ja vanhan kannen päälle tulee uusi joukkoliikenneterminaali. Raitiovaunupysäkit rakennetaan terminaalin keskelle ja linja-autopysäkit reunoille.

Kuva: YIT

YIT kunnostaa Sähköttäjänpuiston

Rakennusliike YIT osallistuu Suomi 100 -juhlavuoteen peruskorjaamalla Pasilan Sähköttäjänpuiston. Puisto valittiin kunnostuskohteeksi viime keväänä kaupungin ehdotuksesta.

Sähköttäjänpuisto sijaitsee Itä-Pasilassa Konepajan alueen kupeessa, lähellä Pasilan asemaa ja Tripla-työmaata. Uudistuvalla puistolla halutaan tuoda iloa Pasilan asukkaille, jotka ovat eläneet monta vuotta YIT:n rakennustyömaiden tuntumassa, mutta puistoon toivotaan kävijöitä muualtakin kuin lähialueilta.

Peruskorjausta on suunniteltu koko kesän, ja lopullisia suunnitelmia ja hankintoja on tarkennettu syksyllä. Varsinainen kunnostustyö alkaa keväällä 2018.

Sähköttäjänpuiston kunnostuksessa YIT soveltaa Enemmän elämää pihapiireihin -konseptia, jossa etsitään uusia tapoja suunnitella ja toteuttaa pihoja niin, että ne voisivat toimia kodin jatkeena parhaimmillaan ympäri vuoden. Konseptin mukaan hyvässä pihassa on tilaa niin rauhoittumiselle, ihmisten yhdessäololle kuin leikeille ja liikunnalle.

Osana konseptikehitystä Sähköttäjänpuisto toimii myös empiirisenä tutkimuslähteenä Taide osallistavana menetelmänä pro gradussa, joka valmistuu Aalto-yliopiston Taiteen laitoksella.

Kuva: YIT

Triplan torninosturi tuo valoa pimeyteen

Triplan työmaan kahdeksasta torninosturista yksi, Ratapihantien varrella sijaitseva torninosturi numero 8, on saanut kunniakkaan tehtävän: sen väriä vaihtavalla valaistuksella juhlistetaan monenlaisia tapahtumia ja juhlapyhiä Triplan valmistumiseen saakka.

Triplan työmaa on sijaintinsa ja kokonsa takia hyvin näkyvä ja monenlaisia ajatuksia herättävä paikka. Torninosturi näkyy erityisen kauas, ja sen avulla Tripla voi viestiä seuraajilleen olevansa jo nyt mukana siinä, mitä meillä ja maailmalla tapahtuu. Ramboll Finland Oy:n suunnittelema ja Studiotec Oy:n toteuttama valaistus saatiin valmiiksi sopivasti juhlakauden alla.

--Valoa voidaan käyttää myös viestintävälineenä. Mietitään vaikkapa kynttilää haudalla: siinä tilanteessa valonliekillä on erityisen voimakas ja ymmärrettävä sanoma. Valotaiteen avulla voidaan korostaa asioita eri tavalla ja herättää ajatuksia. Valo on ilmaisuvälineenä valtavan hyvä ja tehokas, kuvailee teollinen muotoilija Reija Pasanen Ramboll Oy:stä valon kulttuurillista merkitystä.

Suomen pimeät talvikuukaudet ovat otollista aikaa erilaisille valoteoksille, jotka tulevat huomatuiksi melkein kaikkina vuorokauden aikoina.

-Jokaisella on henkilökohtainen suhde valoon, ja sitä on helppo ymmärtää ja tulkita. Valo vetää puoleensa: tämän huomaa jo siitä, että erilaiset valotapahtumat, kuten Lux Helsinki, herättävät aina innostusta ja kokoavat ihmisiä yhteen, jatkaa Pasanen.

Marraskuun viimeisellä viikolla Triplan torninosturi hehkui pinkkiä väriä Slush-tapahtuman kunniaksi. Itsenäisyyspäivän aattona väri vaihtui siniseksi, kun Triplan nosturi liittyi osaksi Suomi 100 -valojuhlaa, jonka kunniaksi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa valaistiin erilaisia kohteita ja maamerkkejä sinivalkoisin värein.

Millaisia värejä tulemme näkemään nosturissa jouluna tai vuoden vaihtuessa? Se selviää nosturia tarkkailemalla. Myös pormestarin joulukadun avajaisissa julistama Lux Helsinki -valohaaste kuultiin Triplassa. Kännykkäkamerat esille, tämä nosturi on valmiina!