Uusi Pasila -uutiskirje / Kesäkuu 2017
15.
kesäkuuta
2017
Takaisin
Kuva: Liisa Takala

Bussipysäkit siirtyvät Pasilansillalta Asemapäällikönkadulle

Pasilan asemalla on käytössä uudet kulkureitit maanantaista 19. kesäkuuta alkaen, kun vanha asemarakennus suljetaan matkustajilta lopullisesti. Samalla käytöstä poistuvat myös vanhan aseman edustalla Pasilansillalla sijaitsevat bussipysäkit.

Poikkeusjärjestelyt ovat voimassa syksyyn 2019 asti, jolloin Pasilan uusi asema ja Tripla-kauppakeskus valmistuvat. Matkustajia Pasilassa palvelee väliaikainen asema, joka otettiin käyttöön jo huhtikuun alussa.

Väliaikaisen aseman kaikki saattoliikenne ja taksit siirtyvät Veturitorille. Samalla myös kulkuyhteys Opastinsillalta Pasilan asema-aukiolle sulkeutuu, sillä sekä vanha asema että sen edustalla sijaitseva aukio muuttuvat työmaa-alueeksi.

Suurimmat kulkureittien muutokset Pasilassa koskevat junien ja bussien välillä vaihtavia matkustajia.

Vanha asema puretaan

Pasilan vanha asema sulkee lopullisesti ovensa 18.–19. kesäkuuta välisenä yönä. Aseman purku aloitetaan heti sen sulkeuduttua. Melua aiheuttavat työt pyritään tekemään päiväsaikaan, ja purkujätettä ajetaan öisin pois alueelta. Purkutöistä aiheutuu jonkin verran pölyhaittaa.

Vanha asema on purettu vuoden loppuun mennessä, ja uuden rakennustyöt alkavat heti vuoden 2018 alussa. Uusi kaupunkikeskus, joka sisältää aseman ja Mall of Tripla -kauppakeskuksen, avaa ovensa loppuvuodesta 2019.

Väliaikaisella asemalla nyt myös pankkiautomaatteja

Vanhan aseman poistuttua käytöstä väliaikainen asema jatkaa toimintaansa koko rakentamisen ajan eli syksyyn 2019, jolloin uusi asema ja Triplan kauppakeskus Mall of Tripla aukeavat.

Väliaikaisella asemalla on lämmin odotustila, R-kioski, Subway-ravintola, HSL:n ja VR:n lippuautomaatteja sekä kaksi pankkiautomaattia.

Jättimäinen katutaideteos juhlistaa aseman viimeisiä hetkiä

Pasilan vanha asema on ollut tärkeä osa kaupunkilaisten arkea. Aseman elinkaarta juhlistetaan vielä ennen purkua näyttävällä, koko seinämän mittaisella muraalilla, jonka kuuluisa espanjalainen katutaiteilija Sabek toteutti toukokuussa aseman eteläosan katolle.

Julkisivun purkaminen alkaa pian, joten teoksen elinkaari jää lyhyeksi. Katutaiteen luonteeseen kuuluu kuitenkin olennaisesti väliaikaisuus ja ajankohtaisuus, eikä vastaavaa teosta olisi voitu tehdäkään käytössä olevaan asemaan. Teos on hatunnosto ja kunnianosoitus sekä aseman että katutaiteen historialle, ja purkutöihin ja muuttuvaan kaupunkikuvaan liittyvät tunteet ovat osa teosta.

Teoksen toteutti kaupunkitaideyhdistys Helsinki Urban Art yhdessä YIT:n kanssa.

Aseman purkajaiset kiinnostivat

Pasilan vanhalla asemalla järjestettiin 5.–6. kesäkuuta yleisölle avoimet purkajaiset, jotka osoittautuivat menestykseksi. Asemalla oli kuhinaa molempina päivinä – varsinkin tiistaina, kun lapsiperheet saapuivat sankoin joukoin maalaustyöpajaan ja muumeja tervehtimään.

Työmaakierroksille aseman alle joutui jopa hetken jonottamaan. Virtuaalikierros uudella asemalla, Hyötykasviyhdistyksen kasvatusvinkit ja kaupungin sekä YIT:n esitykset kiinnostivat ja herättivät yhteisöllistä keskustelua. Tapahtuma sai laajasti huomiota myös somessa.