Uusi Pasila -uutiskirje / Maaliskuu 2017
30.
maaliskuuta
2017
Takaisin
Havainnekuva: YIT

Pasilan väliaikainen asema avataan huhtikuun alussa

Junamatkustajien reitit Pasilassa saattavat muuttua, kun väliaikainen asema otetaan käyttöön maanantaina 3.4.2017. Samaan aikaan vanhan aseman reunimmaisten laiturien (lähiliikenteen laiturit 1/2 ja 8/9) liukuportaat ja hissit poistuvat kokonaan käytöstä. Kulku näille laitureille tapahtuu jatkossa väliaikaisen aseman kautta.

Väliaikainen asema palvelee matkustajia syksyyn 2019 saakka, jolloin uusi Pasilan asema, Triplan kauppakeskus ja pysäköintilaitos valmistuvat. Kevään 2017 ajan väliaikainen ja vanha asema ovat yhtä aikaa käytössä. Vanha asema suljetaan kesäkuussa 2017 ja sen purku aloitetaan.

Väliaikainen asema toteutetaan nykyisen aseman pohjoispuolella olevana siltarakenteena, josta on kulku laitureille, Opastinsillalle ja Itä-Pasilan Veturitorille.

Kulku väliaikaisella asemalla on opastettu virallisin opastein, ja käytössä on aikataulunäytöt ja kuulutusjärjestelmä. Kulkutiet ovat esteettömiä. Matkalippuja voi ostaa VR:n ja HSL:n lippuautomaateista.

Ratapihantien puoleisessa päädyssä on odotustiloja ja WC:t sekä R-kioski ja Subway-ravintola. Matkatavarasäilytystä tai pankkiautomaattia ei tilanpuutteen vuoksi ole.

Väliaikaisenkin aseman aikana käytössä on myös aseman pohjoinen alikulku, jossa on aikataulunäytöt ja HSL:n lippuautomaatti. Pohjoinen alikulku on sopivin reitti esimerkiksi Messukeskukseen ja Hartwall Arenalle.

Aseman saatto- ja taksiliikenne toimii kevään ajan sekä Veturitorilla että Pasilan asema-aukiolla, samoin kuin pyöräpysäköintipaikat.

Kuva: YIT

Värikäs opastus ohjaa perille

Väliaikaisen aseman käyttöönoton ja muuttuvien liikennejärjestelyiden myötä Pasilaan haluttiin suunnitella uudenlainen, erottuva ja laadukas opastuskokonaisuus. Opastuksen tavoitteena on lisätä jalankulkuliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä parantaa keskeisten paikkojen löydettävyyttä Pasilassa.

Jokaisella asemalaiturilla penkkejä ympäröivät lasiseinät saivat värikkäät ja hyvin erottuvat pinnat. Kulkeminen erityisesti Itä-Pasilaan sujuu hyvin asemalaitureiden pohjoispään alikulkutunnelin kautta, minkä näkyvyyttä ja opastusta myös Hartwall Arenalle ja Messukeskukseen on parannettu näyttävillä kylteillä.

Työnaikaisten järjestelyjen ja opastamisen kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupungin, Liikenneviraston, YIT:n, HSL:n ja Senaatti-kiinteistöjen kesken. Liikennejärjestelyiden muuttumisen myötä myös opastaminen samalla ilmeellä laajenee kevään mittaan.

Akseli Leinonen: Ecology stone

Fredikanterassin taidekilpailun voitti Akseli Leinosen Ecology stone

Triplan edustalle tulevan Fredikanterassin taidekilpailun on voittanut Akseli Leinosen ehdotus Ecology stone. Palkintolautakunta pitää Ecology stone -ehdotuksen ideaa tuoreena ja mielenkiintoisena. Teos on dramaattinen ja sisältää vahvan jännitteen sekä luo mielenkiintoisen kontrastin luonnon ja rakennetun ympäristön välille. Teoksen sommittelu on poikkeuksellisen onnistunut ja luova suhteessa annettuun tilaan ja se toimii maamerkkinä. Teos myös elää hienovaraisesti ajan mukana.

Kilpailussa haettiin pysyväluonteisia, paikkasidonnaisia teoksia, jotka vahvistavat Fredikanterassin luonnetta kohtaamis- ja viihtymispaikkana. Teosten toivottiin luovan alueelle ainutlaatuista identiteettiä ja tarjoavan uusia näkökulmia niin alueen asukkaille kuin muillekin kaupunkilaisille ja Pasilassa liikkuville.

Kaupunki päättää teosten toteutuksesta erikseen. Teosten toteuttamisen mahdollistaa Keski-Pasilassa käytössä oleva prosenttiperiaate, jonka mukaisesti kaupungin infrastruktuurihankkeiden kustannuksista kyseisellä alueella käytetään taiteeseen noin yhtä prosenttia vastaava osuus. Tavoitteena on toteuttaa ainakin yksi kilpailuehdotusten mukainen taideteos alueen rakentamisen yhteydessä vuosina 2017–2021.

Kuva: Maija Toivanen

Taidekilpailun ehdotukset näytillä Laiturilla

Fredikanterassin taidekilpailun kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 29. huhtikuuta saakka info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2, 00100 Helsinki). Kilpailun voittaja Akseli Leinonen ja toiseksi tullut Tiina Raitanen esittelevät teoksiaan Laiturilla lauantaina 8. huhtikuuta kello 14.